INOVATIVNA TEHNOLOGIJA

Bečka državna opera seli u dnevni boravak

18.10.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Bečka državna opera krajem listopada kreće u osvajanje široke publike diljem svijeta pokretanjem live streaminga visoke kvalitete na Internetu i integriranim digitalnim televizijskim prijamnicima, kojim ujedno najavljuje novo doba u popularizaciji i dostupnosti opere

Ambiciozni projekt otvorit će 27. listopada prijenos opere 'Kavalir s ružom' Richarda Straussa, a do kraja tekuće sezone ljubitelji opere i baleta diljem svijeta moći će pogledati ukupno 17 izvedaba u terminima prilagođenim različitim vremenskim zonama. Pojedinačna cijena svakog prijenosa je 14 eura.

Kako se ističe u najavi projekta na internetskim stranicama Bečke državne opere, time ta kuća želi postati međunarodni predvodnik u primjeni inovativnih tehnologija u distribuciji svoje djelatnosti.

'Bečka državna stranica može se pohvaliti najbogatijim repertoarom u svijetu, sa 60 različitih opernih i baletnih izvedaba. Iz tog programa izdvajamo neka kako bismo ljubiteljima opere i baleta diljem svijeta učinili dostupnom najvišu razinu kulturne ponude. Sustav koji smo razvili temelji se na brojnim tehnološkim inovacijama koje omogućuju prijenos uz najvišu HD definiciju slike i zvuka', ističe se u izjavi direktora Dominiquea Meyera

Gledatelji diljem svijeta prijenose će moći pratiti na bilo kojem televizijskom prijamniku koji ima vezu s internetom. Osam HD kamera, zajedno s najnovijom naprednom tehnologijom opremljenim studijima za digitalno i audio snimanje reproducirat će slike i zvuk najviše kvalitete. Gledatelji mogu birati između dviju perspektiva gledanja: pogled na čitavu pozornicu te snimak uživo pojedinačne izvedbe.

Prijenos u istoj vremenskoj zoni ići će istodobno s izvedbom, a u drugim će zonama biti prilagođen vremenskoj razlici. Live streaming počinje trideset minuta prije početka izvedbe s ilustracijama, informacijama o Bečkoj državnoj operi, kratkim sadržajem djela koje se prikazuje i slično. U vrijeme pauze, publici pred televizorima bit će ponuđeni prizori iz back stagea i iz same zgrade opere u Beču.

Povrh toga, gledatelji će također uz pomoć posebne aplikacije "Wiener Staatsoper Second Screen App" moći pratiti sinkronizirane podnaslove izvedbe na svojim tablet računalima i pametnim telefonima.

Nakon "Kavalira s ružom" slijedi 27. studenoga "Čarobna frula" Wolfganga Amadeusa Mozarta, te 13. prosinca "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera. Za kraj godine najavljeni su "Pepeljuga" Gioachina Rossinija (27. prosinca), "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog (28. prosinca), "Fidelio" Ludwiga van Beethovena (29. prosinca), a za samu novu godinu "Šišmiš" Johanna Straussa II.