MINISTARSTVO KULTURE:

Bandiću je poslano šest poziva za dogovor

04.09.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture RH medijima je uputilo reakciju povodom očitovanja gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića u vezi v. d. intendanta HNK-a

U razdoblju od 20. srpnja 2012. do danas, Ministarstvo kulture RH uputilo je šest poziva Gradu Zagrebu kojima su traženi sastanci vezani za izbor intendanta HNK-a u Zagrebu. Do ponedjeljka 26. kolovoza 2013., nije bilo nikakvog pisanog očitovanja, nego je tada održan sastanak pregovarača Grada i Ministarstva kulture RH na kojem je Grad Zagreb prvi put predložio Anu Lederer za vršiteljicu dužnosti intendanta. Dan kasnije Ministarstvo kulture priopćilo je da ne prihvaća prijedlog Grada i predložen je nastavak pregovora

Kao što je više puta kazano, Ministarstvo kulture RH smatra da u dosadašnja dva mandata intendantica Ana Lederer nije ni započela rješavanje nijednog od ključnih problema HNK-a u Zagrebu (pitanje druge scene, uposlenost djelatnika i međunarodno pozicioniranje HNK-a u Zagrebu) te iz tih razloga Ministarstvo kulture smatra da nema nikakvih garancija da njenim ponovnim imenovanjem HNK dobije razvojnu perspektivu.

Temeljem prestanka Ugovora o radu Ministarstvo kulture obavijestilo je intendanticu Anu Lederer o isteku Ugovora. Članak 25. temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama NN 141/2012) propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje javni natječaj. Budući da se za imenovanje vršitelja dužnosti u HNK-a ne provodi javni natječaj (prema Zakonu o kazalištima i Statutu HNK), već ga imenuje Vlada RH, pravno slijedi da vršitelj dužnosti može biti izabran jedio iz redova zaposlenika. Iz tog razloga Ministarstvo kulture ne može prihvatiti prijedlog Grada da vršitelj dužnosti intendanta bude gđa Ana Lederer jer nije u redovima zaposlenika HNK-a.

Ministarstvo kulture RH ni u jednom trenutku nije povuklo nikakav jednostrani potez kojim bi dovelo u pitanje funkcioniranje HNK u Zagrebu, već je slijedilo zakonske osnove. Ističemo da su osnivačka prava i obveze, kako Ministarstva kulture RH tako i Grada Zagreba prema HNK-a propisana Zakonom o kazalištima koji je donesen na Saboru RH 2006. Najavu Grada Zagreba da neće sudjelovati u sufinanciranju HNK-a u Zagrebu tako jedino možemo protumačiti kao namjeru izravnog kršenja zakona.

Kontinuirani napori Ministarstva kulture RH za uspostavu dijaloga s Gradom nisu do sada, nažalost, rezultirali dogovorom. Smatramo da se u postojećoj pravnoj situaciji trebaju nastaviti pregovori između Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH da bi se do zajedničkog kandidata za vršitelja dužnosti došlo poštujući zakonsku regulativu.

Naša središnja kazališna kuća u ovom se trenutku nalazi u pravnom vakuumu zbog nedorečenosti postojećeg Zakona o kazalištima. Usprkos tomu, uvjereni smo da će, u skladu s profesionalnom etikom, HNK-a nesmetano obavljati svoj program, pri čemu će Ministarstvo kulture RH, kao i do sada, u potpunosti davati pravnu i financijsku podršku.