GOSPODA GLEMBAJEVI

Baletni spektakl HNK-a Zagreb u ponedjeljak na Zagreb Classicu

30.06.2018 u 17:00

Bionic
Reading

Open-air festival Zagreb Classic ugostit će u ponedjeljak 2. srpnja na Trgu kralja Tomislava Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu s baletnim spektaklom "Gospoda Glembajevi", koji je prema tekstu Miroslava Krleže na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova koreografirao i režirao Leo Mujić

Kako se ističe u najavi, nakon opera "Nikola Šubić Zrinjski" i "Ere s onoga svijeta", to je prvi put da će velika pozornica festivala Zagreb Classic ugostiti Balet Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb.

Jednu od najznačajnijih hrvatskih drama u baletno djelo "preveo" je ugledni plesač, baletni redatelj i koreograf Mujić, a njegova baletna inačica prema Krležinu tekstu s velikim je uspjehom - uz oduševljenje i publike i kritike - premijerno predstavljena na daskama zagrebačkog HNK krajem svibnja prošle godine, ističe se u najavi.

Koreografirana na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova, predstava je u međuvremenu doživjela niz zapaženih izvedbi u Zagrebu, kao i u Splitu, a sada izlazi i na ljetne pozornice te će je u samo nekoliko dana vidjeti publika u Zagrebu i Puli, gdje je u petak 29. lipnja prvi put izvedena na otvorenome, u kompleksu Katarina Monumenti.

U predstavi nastupaju Guilherme Gameiro Alves kao Ignac Glembay, Natalia Kosovac kao Barunica Castelli, Takuya Sumitomo kao Leone Glembay, Rieka Suzuki kao Sestra Angelika, Andrea Schifano kao Puba Fabriczy i ostali članovi ansambla Baleta HNK Zagreb.

"Krleža, Glembajevi, balet, glazba, kostimi... samo su dio razloga zbog kojih nam se u ponedjeljak 2. srpnja morate pridružiti pod vedrim nebom, u jedinstvenom ambijentu Trga kralja Tomislava", poručuju iz HNK-a Zagreb.

Treći Zagreb Classic održava se od 20. lipnja do 10. srpnja s programom, kako navode organizatori, glazbenih poslastica u izvedbi vodećih hrvatskih i stranih orkestara, ansambala, dirigenata i solista, među kojima su i svjetske glazbene zvijezde, violinist Julian Rachlin i argentinski tenor José Cura.

Osim Baleta HNK Zagreb, u sklopu festivala nastupaju Zagrebačka filharmonija, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH i mnogi drugi, a program su i ove godine otvorili ansambli Hrvatske radiotelevizije.

  • +7
Poznati na baletu Gospoda Glembajevi Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic