zaseok kokani

Nevjerojatno arheološko otkriće u Zagori: Na djedovoj njivi iskopao slavoluk rimskom caru Trajanu!?

23.01.2023 u 15:44

Bionic
Reading

Slobodna Dalmacija piše o senzacionalnom arheološkom otkriću iz Dicma, gdje je otkriven i iz pronađenih fragmenata rekonstruiran slavoluk rimskom caru i imperatoru Trajanu (od 53. do 117. godine poslije Krista)

U zaseoku Kokani, koje pripada naselju Sičane, otkriven je i iz pronađenih fragmenata rekonstruiran slavoluk rimskom caru i imperatoru Trajanu (od 53. do 117. godine poslije Krista), podignut na raskrižju dviju najvažnijih tadašnjih cesta na istočnoj obali Jadrana: od Akvileje u sjevernoj Italiji do Dirahija, današnjeg albanskog Drača, i dalje sve do Konstantinopola (Istanbula), piše Slobodna Dalmacija.

Detalje o svjetskoj arheološkoj senzaciji u srcu Zagore, i to na naslijeđenoj djedovini, novinaru Slobodne otkrio je umirovljeni diplomirani arhitekt Bože Kokan, koji je svojim otkrićem potvrdio teze iz znanstvenog članka što ga je prije više od 20 godina objavio akademik Nenad Cambi.

Cambi je - piše Slobodna Dalmacija - poslije saznanja o senzaciji iz Dicma, zajedno s dvojicom mlađih kolega, prof. dr. Draženom Maršićem i dr. Nikolom Cesarikom, osobno došao čestitati Kokanu na pronalasku i obogaćivanju hrvatske kulturno-povijesne baštine artefaktima međunarodnog značenja.

Svjetska arheološka senzacija u srcu Zagore: iz njive 'izronio' slavoluk cara Trajana Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Toni Paštar / SD

"Pričekat ćemo još neko vrijeme i nove atribucije, ali već sada je neupitno da je slavoluk caru Trajanu izgrađen upravo ovdje, jer je tu bilo križanje dviju najvažnijih rimskih cesta, baš na njivi mojeg djeda", rekao je Kokan Slobodnoj Dalmaciji.

Više čitajte ovdje.