PREPORUKA VODEĆIH STRUKOVNIH UDRUGA

Apel domaćim muzejima i galerijama: Platite umjetnicima za izlaganje, promocija nije dovoljna naknada

28.06.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Klaster za likovno područje, kojeg čine vodeće strukovne udruge likovnih i primijenjenih umjetnika u Hrvatskoj, objavio je preporuku da se uvede autorski honorar umjetnicima za njihovo izlaganje u muzejima i galerijama

Za razliku od drugih umjetničkih disciplina, u hrvatskim muzejima i galerijama prevladavajuća je praksa da se ne predviđa i ne isplaćuje autorski honorar umjetnicima za izlaganje njihovih djela, stoji u priopćenju koje potpisuju Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) Split, HDLU Istra, HDLU Rijeka, HDLDU i Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA.

Ta činjenica, da se plaćanje naknada umjetnicima za izlaganje zanemaruje, 'odraz je uvriježene pretpostavke da likovni umjetnici zarađuju prodajom svojih djela, koja već dugo ne vrijedi za većinu ustanova', navode udruge. Čest argument kako je 'promocija dovoljna naknada za autorski trud, stručnost i troškove' smatraju neprimjerenim u okviru 'gotovo nepostojećeg tržišta umjetnina, nedovoljnog i neadekvatnog javnog sufinanciranja produkcije umjetničkog rada, otkupa za muzeje i zbirke, stipendija i sl.'

  • +10
Ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka Izvor: Promo fotografije / Autor: IGOR

'Cijeli sustav još uvijek počiva na slabašnoj nadi da će s umjetničkim etabliranjem u budućnosti doći i veća tržišna vrijednost umjetničkih djela, ali kod mnogih umjetnika to nije slučaj, iako su upravo njihova djela glavni razlog zašto se većina ljudi uopće odlučuje posjetiti neki muzej ili galeriju', napominju udruge koje su dio međunarodne kampanje 'Plati umjetnika! / Pay the artist now!. Pokrenulo ju je krajem travnja Međunarodno udruženje vizualnih umjetnika (IAA) na svjetskoj razini.

'Ova kampanja poziv je na udruživanje s ciljem rješavanja glavnog problema s kojim se suočavaju likovni umjetnici, a to je najniži (i sve manji) prihod od umjetničkog rada. Plaćanje umjetnika za njihov rad u interesu je umjetničkih institucija jer će na taj način njihov odnos s umjetnicima dobiti zdravije i profesionalnije temelje, dok će umjetnik imati bolje uvjete za kvalitetne izložbe, pri čemu će za svoj rad biti plaćen kao i svi drugi autori na izložbi (kustos, dizajner, prevoditelj, urednik kataloga, i sl.)', ističu domaće udruge koje apeliraju na izložbene prostore da u svoje troškovnike napokon uvrste stavku - autorski honorar umjetniku/ici.

Apel se nastavlja na tribinu koja se u prostoru Kluba HDLU u Zagrebu održala 20. svibnja. Pod nazivom 'Pravo umjetnika na autorski honorar za izlaganje kao dio kampanje Plati umjetnika! / Pay the artist now!' bila je prva u nizu sastanaka u svrhu izrade HDLU-ovog akcijskog plana čiji bi krajnji cilj trebao biti uvođenje zakonske obaveze plaćanja naknade honorara umjetnicima za izlaganje te osiguranja proračuna za (su)financiranje tih naknada.

Ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka tom je prilikom upozorila kako samo rijetke zemlje, regije ili gradovi imaju određenu regulativu kojom je riješeno pitanje isplate honorara likovnim umjetnicima za javno izlaganje njihovih djela u galerijama i muzejima. Sve umjetnice i umjetnici koji izlažu u Berlinu, recimo, od prošle godine dobivaju 1500 eura za samostalnu izložbu, 500 eura za manju grupnu izložbu, a 250 za veću grupnu izložbu, dok finsko Ministarstvo kulture sufinancira 80 posto naknade za izlaganje umjetnika u državnim muzejima.