U DOMU HDLU

Zavirite u postav Zagrebačkog salona i doznajte zašto je ove godine 'bez anestezije'

27.03.2019 u 15:51

Bionic
Reading

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika 26. ožujka otvoren je 54. zagrebački salon likovnih umjetnosti, ove godine pod nazivom 'Bez anestezije', a u sklopu njega otvorena je i Izložba nagrađenih autora 51. Zagrebačkog salona Vlaste Žanić i Gorana Škofića 'S druge strane'

Kustosi ovogodišnjeg Salona su Branka Benčić, kustosica hrvatskog paviljona na 57. venecijanskom bijenalu i Tevž Logar, kustos slovenskog paviljona na 55. Bijenalu u Veneciji 2013. Koncept njihove izložbe, kako su objasnili, strukturira se kao dijalog. S jedne strane to je dijalog između kustosa, kojeg možemo shvatiti kao da kombinira dva pogleda (iznutra - izvana), a s druge između same izložbe i njenog popratnog programa.

'U povijesnom kontekstu format salona podrazumijeva refleksiju na prošle manifestacije umjetnosti, dok u ovom slučaju namjera kustosa implicira detektiranje elemenata šire umjetničke panorame, obuhvaćajući pitanja formalnog i neformalnog obrazovanja, kritike, teorije, uvjeta produkcije, tržišta - kao fragmenata sustava kojeg je moguće unaprijediti. U tom smislu Salon može služiti kao platforma koja će ucrtati/ponuditi mogući prijedlog kroz izložbu i popratni program', navode kustosi.

Pored Benčić i Logara, umjetnice i umjetnike koji izlažu na Salonu birali su još i Vladimir Vidmar i Jasna Jakšiću, a na koncu je pozvano 29 autorica i autora: Marija Ančić, Željka Blakšić AKA Gita Blak, Ben Cain, Jasmina Cibic, Nemanja Cvijanović, Karla Čurčinski, Matija Debeljuh, Igor Eškinja, Fokus Grupa, Martina Grlić, Igor Grubić, Tina Gverović, Siniša Ilić, Paulina Jazvić, Jelena Jureša, Petar Katavić, Kristina Marić, Ines Matijević, Damir Očko, Petra Orbanić, Jelena Petric, Renata Poljak, Viktor Popović, Jasenko Rasol, Lala Raščić, Davor Sanvincenti, Marko Tadić, Nora Turato i Katarina Zdjelar.

Osim Grand Prix nagrade u iznosu 15.000 kuna, koju dodjeljuje Gradska skupština Grada Zagreba, u sklopu Salona dodijelit će se i Nagrada mladom umjetniku, kojem će biti dodijeljen rezidencijalni boravak na Cite internationale des arts u Parizu te četiri nagrade partnerskih institucija Muzeja suvremenih umjetnosti Zagreb (MSU), Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU), Umjetničke galerije Dubrovnik (MOMAD) i Galerije umjetnina Split. Oni će nagrađenim umjetnicima osigurati samostalnu izložbu za vrijeme trajanja sljedećeg Zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti 2022.

U sklopu Salona, u galeriji Proširenih medija (PM) otvorena je i Izložba nagrađenih autora, dobitnika jednakovrijednih Grand Prix nagrada 51. zagrebačkog salona. Goran Škofić i Vlasta Žanić na toj se izložbi predstavljaju zajedničkim performansom i videoinstalacijom 'S druge strane'.

Jedan dio rada se sastoji od performansa koji je izveden na otvorenju ovog Salona i u kojemu je stotinjak izvođača u kružnom prostoru Galerije PM hodao neprestano, u istom smjeru, dok su posjetitelji sve to mogli gledati kroz prolaz koji se nalazi između Galerija Prsten i PM.

Drugi dio rada predstavlja preslika stvarnosti performansa, videoinstalacija projicirana na platno postavljeno u istom prolazu između galerija, koja će u nastavku izložbe prikazivati u prirodnoj veličini i stvarnom mjerilu prostora snimku istog događaja, u jednakom kadru kao što su ga promatrači na otvorenju mogli vidjeti.

Izložbe ostaju otvorene do 5. svibnja.

Zagrebački salon je renomirana nacionalna izložba i jedna od najstarijih kolektivnih domaćih izložaba recentnih umjetničkih ostvarenja – smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu te primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Održava se od 1966. godine u organizaciji HDLU-a, ULUPUHA-a, UHA-e. 54. zagrebački salon, u organizaciji HDLU-a, posvećen je vizualnim umjetnostima.