REŽIJA JANUSZA KICE

'Amerika' apsolutni pobjednik 29. Gavellinih večeri

  • Autor: G.K./Hina
  • Zadnja izmjena 23.12.2014 21:34
  • Objavljeno 23.12.2014 u 21:34
  • +17
  • +14

Amerika

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: gavella.hr

redstava 'Amerika' u režiji Janusza Kice i koprodukciji GDK Gavelle i HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka najnagrađivanija je predstava 29. Gavellinih večeri s osvojenim nagradama za najbolju predstavu festivala, najbolju predstavu u produkciji kazališta iz RH, najbolju režiju, te najbolju mušku ulogu Živku Anočiću

Nagrade za najbolju produkciju hrvatskih kazališta, najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu ove su godine, uz nagradu za najbolju predstavu festivala, dodijeljene po prvi puta, a o njima je odlučivalo prosudbeno povjerenstvo u sastavu teatrologinja Mira Muhoberac, dramski glumac Goran Grgić i redatelj Samo Strelec

Nagrade 'Dr. Branko Gavella' za najbolju predstavu ovogodišnjih Gavellinih večeri te za najbolju predstavu u produkciji hrvatskih kazališta pripale su predstavi 'Amerika' nastaloj po motivima prvog, nedovršenog romana Franza Kafke, koja se svojom 'kvalitetom, kompaktnošću, poetičnošću i poetikom, snagom i čvrstoćom' izdvaja od ostalih predstava uvrštenih u izbor 2014. jer 'najbolje i najdosljednije promiče vrijednosti redateljske poetike, pedagoških načela, filozofskoga promišljanja i egzistencijalne snage utemeljitelja kazališta domaćina festivala, dr. Branka Gavelle', kazala je Muhoberac obrazlažući nagrade na svečanoj dodjeli u utorak navečer u Gavelli.

Amerika

Amerika

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: gavella.hr

'Ta predstava umjetnički poticajno konkretizira sve vrijednosti Gavellina odnosa prema kazališnom svijetu, pokazujući intenzivno glumačko suatorstvo u radnom procesu koje je rezultiralo čvrstoćom i konzistentnošću, uz kazališno inteligentno i suptilno inzistiranje na detaljima i nijansama', dodala je.

Sve su nagrade dodijeljene jednoglasno, a svi laureati, po ocjeni prosudbenog povjerenstva, uz ostale ispunjavaju i kriterij ostvarivanja Gavellina načela kazališne 'suigre' na koju se u svojem odabiru referirala i ovogodišnja izbornica, teatrologinja Nataša Govedić

Nagrade - bistu utemeljitelja kazališta Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića, te skulpturu u bronci, rad akademskog kipara Miljenka Sekulića - ravnatelj kazališta Boris Svrtan uručio je Hrvoju Klobučaru i Siniši Ružiću, uz Anočića jedinim Gavellinim glumcima u predstavi, u kojoj u višestrukim ulogama još nastupaju glumci riječkog HNK-a Nika Mišković, Jelena Lopatić, Davor Jureško, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Igor Kovač, Aleksandra Stojaković, Biljana Torić i Olivera Baljak.

Za glavnu ulogu mladog imigranta Karla Rossmanna najboljim glumcem festivala proglašen je Živko Anočić, koji je tom ulogom 'ostvario glumačko remek-djelo, napravivši velik iskorak u svom dosadašnjem opusu'. 'Od početka do kraja svim svojim bićem na pozornici, dosljedan i precizan u prikazu Kafkina protagonista, Anočić ulogom Karla Rossmanna arhetipski snažno i nježno prikazuje prevladavanje straha od svijeta i svijeta vlastita identiteta', mišljenje je prosudbenog povjerenstva.

Januszu Kici dodijeljena je nagrada za najbolju režiju, jer 'temeljitim pristupom Kafkinu opusu, istraživanjem silnica otuđenja i blaga humora u njegovim romanima, u 'Americi' stvara preciznu, konzistentnu, do kraja u tekstu utemeljenu režiju zasnovanu na izvrsnu radu s cijelim ansamblom i sa svim suradnicima'.

Amerika

Amerika

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: gavella.hr


Ogroman tekstualni, egzistencijalni i stvaralački materijal koji je imao pred sobom, redatelj je svladao 'suptilnim redateljskim rukopisom, jedinstvenim estetskim kodom snovite suigre, nasmiješena humora i željene ljubavi, pokazavši da su Bildungsdrama i predstava danas moguće', stoji u obrazloženju sudačkog panela koje je pročitala Muhoberac.

Najbolja glumica po mišljenju žirija u prvoj godini dodjele te nagrade mlada je slovenska filmska i kazališna glumica Nina Ivanišin. Ona se u glumačkom ansamblu nagrađene predstave Borštnikovog srečanja 'Svadba' redatelja Jerneja Lorencija po tekstu Rudija Šelige, u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, Slovenija, 'izdvaja posebnom poetičnošću i vrhunski prikazanim promjenama osjećaja tuge i sreće, nade i čežnje, ostvarivši ulogom Lenke pravi glumački biser'.

'Dosljednim, zasanjanim pogledom, iznimnim govorom, gracilnim pokretima, začudnom igrom s glumačkim partnerima, Ivanišin realizira poetsku i poetičnu glumu potpuno sljubljenu s tekstom i Šeligovim dramskim kodom magijskoga realizma te pokazuje da je kazališna suigra moguća u obrubu i velu estetskoga svemira izvrsna Šeligova teksta i ofelijanske tragičnosti', smatra prosudbeno povjerenstvo.

Svrtan je istaknuo kako se trotjedno'"kazališno druženje' u Gavelli ove godine bavilo propitivanjem prisnosti u kazalištima Hrvatske i regije, i njihovim pripadajućim poetikama, estetikama i dosezima u živom susretu 'u kojemu se otvaramo i samospoznajemo'.

Publiku, koja je snažnim pljeskom i ovacijama pozdravila izlazak na pozornicu Gavelle svih laureata, s aktualnim je tematskim preokupacijama hrvatskih i regionalnih kazališta na 29. Gavellinim večerima od 13. prosinca upoznalo pet izvedenih hrvatskih predstava ocijenjenih ponajboljima prema izboru teatrologinje i kazališne kritičarke Nataše Govedić, te tri kazališne uspješnice iz regije, pobjedničke predstave festivala Borštnikovo srečanje (Maribor, Slovenija), Sterijino pozorje (Novi Sad, Srbija) i Festivala bosanskohercegovačkih pozorišta/kazališta u Brčkom.

Na zatvaranju je, već tradicionalno, nakon uručenja nagrada i izvan konkurencije izvedena još predstava 'Misterij Buffo' Vladimira Vladimiroviča Majakovskog u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!