KILOGRAMI ZLATA I SREBRA

Amater u polju pronašao anglosaksonsko blago

25.09.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Nezaposleni Britanac otkrio je zahvaljujući detektoru metala najveće anglosaksonsko arheološko blago ikad otkriveno s više od 1500 predmeta koji sadrže nekoliko kilograma zlata i srebra zakopano u jednom polju u Engleskoj, objavili su u stručnjaci

Terry Herbert (55) otkrio je u srpnju u polju u Staffordshireu blago koje potječe iz 7. stoljeća dok je detektorom pretraživao polje jednog prijatelja, zadovoljavajući strasti kojom se bavi već 18 godina.

'Moji prijatelji u klubu detektora uvijek kažu da ako postoji zlatni predmet u polju ja ću biti taj koji će ga naći. Strah me pomisliti što će reći kad čuju sve ovo', izjavio je on.

Njegovo otkriće čiji se značaj uspoređuje s grobnicom faraona Tutankamona sadrži ratničku opremu s najmanje 84 držaka mačeva i 71 navlakom za mačeve koji nose većinom složene ukrase te drago kamenje optočeno zlatom.

Blago sadrži otprilike 5 kilograma zlata i 2,5 kilograma srebra, te veliku količinu dragog kamenja. Njegova procjena trebala bi potrajati godinu dana a vrijednost će podijeliti Herbert koji namjerava kupiti kuću te vlasnik polja.

Odabrani predmeti bit će izloženi od petka do 13. listopada u umjetničkom muzeju u Birminghamu.