OTKAZ KNJIŽEVNOSTI

Alice Munro: 'Odustajem od pisanja'

04.07.2013 u 12:00

Bionic
Reading

'Polažem velike nade u povlačenje iz književnosti Philipa Rotha. Sad se čini jako sretan zbog te odluke. Možete se kladiti da neću opet početi pisati', najavila je nagrađivana spisateljica Alice Munro, koja je zadnju zbirku priča 'Dear Life' obavila u studenom prošle godine

Spisateljica Alice Munro (1931.), najavila je da više neće pisati. Jedna od najnagrađivanijih autorica, koja je dobila je nagradu Man Booker International, 2009., napisala je više od 14 zbirki priča i jedan roman ('Lives of Girls and Woman'). Djela su joj prevedena na 25 jezika i objavljena u preko četiri stotine različitih izdanja širom svijeta. U studenome 2012. izdala je najnoviju knjigu 'Dear Life'

U Hrvatskoj su objavljene njezine zbirke priča 'Služba, družba, prošnja, ljubav, brak' i 'Previše sreće'

Već 2006., 82-godišnjakinja je najavila da više nema energije za pisanje, ali nakon toga je objavila još jednu zbirku priča. Čini se da ovaj put 'misli ozbiljno'. Nakon zbirke priča 'Dear Life', autorica tvrdi da je zaokružila svoj književni opus te da se ovaj put publika 'može okladiti u to da neće ponovno početi pisati'.

Munro je izjavila kako ju je na povlačenje inspirirao američki književnik Philip Roth, koji je najavio svoju 'ostavku' prošle jeseni, prije svog 80. rođendana.

'Polažem velike nade u odluku Philipa Rotha. Čini se da je sad jako sretan', objasnila je Munro.

Prije nekoliko godina Munro je otkrila kako je prošla operaciju ugrađivanja srčane premosnice te je bila na terapijama liječenja od raka. Sada, kaže, 'nije loše'.

'To je način izražavanja kod nas u Kanadi. Ne kažete nekome: 'Izgledaš dobro', već 'Ne izgledaš tako loše', kazala je spisateljica. Njezinu odluku dodatno je učvrstila i smrt drugog supruga Geralda Fremlina, koji je preminuo u travnju. Od tada je nastojala biti društvenija i prihvaćati pozive na izlaske.

'Trudim se pojavljivati na 'površini'. Sad mi je prirodno raditi stvari koje rade ostali 81-godišnjaci. Ako mi itko objasni što je to što oni rade', našalila se te zaključila da nikome ne bi preporučila ostvarivanje karijere u književnosti.

'To nije život kojem bi trebalo stremiti. No sviđa mi se to što ovdje nikoga nije briga za pisanje. Zbog toga osjećam slobodu u izražavanju.'