OAZE ZA NEVJERNIKE

Alain De Botton planira građenje hramova za ateiste

26.01.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Pisac Alain de Botton, kojega zbog tekstova prilagođenih širokim krugovima čitatelja nazivaju i propovjednikom pop filozofije, objavio je da planira izgradnju ateističkih hramova diljem Velike Britanije

Pisac rođen u Švicarskoj sa stalnom adresom u Londonu, Alain de Botton, u britanskim je medijima najavio svoj sljedeći veliki korak.

Nakon što je prije nekoliko godina osnovao Školu života – sveučilište namijenjeno osobama koje zbog posla i obaveza više ne znaju uživati u umjetnosti, planira obogatiti živote ateista.

De Botton smatra da su Velikoj Britaniji potrebni hramovi za ateiste i da se vrijednosti koje promiču različite religije kao i njihovi pripadajući rituali mogu i moraju iskoristiti u suvremenom liberalnom društvu, prenosi Artinfo.com.

Autor bestselera poput 'Ogleda o ljubavi', 'Utjehe filozofije' i 'Kako vam Proust može promijeniti život' kojega zbog pojednostavljene filozofije servirane kroz priručnike samopomoći nazivaju i propovjednikom pop filozofije, planove je izložio u knjizi 'Religija za nevjernike'.

Prije rađanja ideje De Botton se zapitao: 'Što religije posjeduju, a da možemo ukrasti od njih?' i došao do zaključka da su to hramovi posvećeni svemu što je pozitivno i dobro.
Mogu biti posvećeni ljubavi, prijateljstvu, miru ili viziji, smatra De Botton te se pita - zašto bi samo religiozni ljudi imali najljepše građevine u zemlji'.

De Bottonova ideja doduše nije prva takve vrste. Sličim idejama vodili su se i vođe Francuske revolucije preimenovavši parišku katedralu Notre-Dame u 'Hram Razuma'.

Iako još nema konkretnih datuma, De Bottom je već počeo raditi na realizaciji prvog hrama za ateiste s arhitektima studija Tom Greenall. U planu je izgradnja crnog tornja visokog 46 metara koji će bit lociran u Londonu i predstavljat će život na planetu Zemlji s tankom zlatnom linijom kao simbolom postojanja ljudske vrste.

De Bottonovi hramovi nisu zamišljeni kao mjesta za poniranje u vlastitu nutrinu i povlačenje od svijeta, već naprosto kao poticanje slavljenja općih ljudskih vrijednosti.
Religije povezuju ljude koji nemaju baš ništa zajedničko osim što su ljudi, kazao je De Bottom, zaključivši da se na isti način trebaju povezati i pojedinci koji naprosto slave neku vrijednost.