HAZU

Akademija primila 11 novih članova

17.06.2014 u 15:28

  • +5

Proglešenje novih članova HAZU

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Bionic
Reading

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) danas je, na svečanosti koja je okupila niz osoba iz političkog, kulturnog, gospodarstvenog i znanstvenog života, proglasila svoje nove članove - jedanaest redovitih, sedam dopisnih i šesnaest članova suradnika.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić rekao je kako je kroz protekle 153 godine osnovna nit vodilja te institucije bilo čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta. Niti uloga novih članova, prvih otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, danas se u doba globalizacije nije promijenila, rekao je.

Akademici trebaju biti uzor i inspiracija drugima, a snaga Akademije je u sinergiji i multikompetentnosti, ocijenio je. U okolnostima krize, poremećenog sustava vrijednosti, narušavanja autoriteta i nepovjerenja u institucije, HAZU je referentno mjesto gdje prevladava glas razuma, uravnoteženosti i staloženosti, dodao je.

Kusić je ponovio je da Akademija želi nastaviti promicati jedinstvo nacije, a ne sudjelovati u raznim svađama i zauzimanju određene strane. U ovoj zgradi postoji samo jedna Hrvatska i Akademija će inzistirati na toj svojoj postavci u svim situacijama, poručio je.

Napomenuo je kako je među jedanaest redovitih članova samo jedna žena, no procjenjuje da će, s obzirom na to da je među članovima suradnicima 40 posto žena, Akademija dugoročno imati više žena. Novi članovi izabrani su na temelju svog rada i sustava vrijednosti za koje se zalažu, za rezultate nacionalnog i međunarodnog značaja kojima su stvorili djela trajne vrijednosti, ustvrdio je.

Novi akademici su Mladen Žinić (Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti), Ferdo Bašić (Razred za prirodne znanosti), Vjekoslav Jerolimov i Slobodan Vukičević (Razred za medicinske znanosti), Jakša Fiamengo, Mladen Machiedo, Dubravka Oraić-Tolić i Josip Užarević (Razred za književnost), Mladen Obad-Šćitaroci i Zlatan Vrkljan (Razred za likovne umjetnosti) i Zoran Juranić (Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju).

Novi dopisni članovi su Robert Badinter, Andro Mikelić, Igor Štagljar, Antun Tucak, Johannes Reinhart, Rainer Grübel i Odd Magnus Faltinsen, a članovi suradnici su Pero Aračić, Nella Lonza i Robert Matijašići, Goran Durn, Ivona Marasović, Miljenko Kapović i Mario Šlaus, Dražen Matičić, Mario Brdar, Anđela Frančić, Dubravka Sesar i Mateo Žagar, Darko Gašparović, Miro Gavran i Julijana Matanović te Vjera Katalinić. Ponovno su za članove suradnike HAZU proglašeni Josip Lisac i Tomislav Filetin. Akademija sada ima 150 redovitih članova, 135 dopisnih članova i 89 članova suradnika.

Nakon govora predsjednika Akademije, pročitana su obrazloženja za nove članove kojima su uručene povelje. U ime nagrađenih, akademkinja Dubravka Oraić-Tolić zahvalila je na priznanju iskazanom izborom u tu "najugledniju hrvatsku kulturnu ustanovu". Ali to je i obveza da svojim znanstvenim, umjetničkim i javim djelovanjem pridonesu izgradnji Akademije "najvišega društvenog i moralnog autoriteta u Republici Hrvatskoj", rekla je.

Akademija i danas ima istu ulogu - biti čuvarica i promicateljica nacionalnoga identiteta, znanstvenih i umjetničkih dostignuća, etičkih načela i općeljudskih vrijednosti bez obzira na svjetonazorska uvjerenja i ideološke pripadnosti što je, ustvrdila je, osobito važno u doba pristupanja Hrvatske EU, globalizacije i virtualnoga pisma koji otvaraju nove mogućnosti za razvoj i napredak, ali donose i nove opasnosti i rizike, osobito za male narode i njihove jezike.

Novoizabrani članovi ušli su u HAZU u godini triju obljetnica: 130. godišnjici otvorenja Akademijine palače i Strossmayerove galerije starih majstora, 80. godišnjicu dolaska Bašćanske ploče izložene u atriju palače te 20. godišnjicu osnutka Zaklade HAZU, koja je do sada financirala 1185 projekata i izdala više od 500 knjiga s 14,2 milijuna kuna.

Od početka ove godine HAZU je imao 67 simpozija i okruglih stolova, 35 izložbi, 34 predavanja, 27 promocija knjiga i pet koncerata te objavio 74 edicije.

U glazbenom programu nastupio je Gudački kvartet Sebastian s izvedbom "Gudačkog kvarteta" novoproglašenog akademika Zorana Juranića.