svečanost

ADU slavi 50. obljetnicu Studija snimanja kojeg je utemeljio Nikola Tanhofer

27.11.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu će u petak, 29. studenoga 2019. godine svečano obilježiti 50. obljetnicu Studija snimanja

Svečanost će započeti u 17 sati na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5, uz prigodni program i promociju monografije '50 godina Studija snimanja 1969. - 2019.', čiji je urednik profesor Silvestar Kolbas. Monografija, kroz tekstove prof. dr. art. Enesa Midžića i ostalih nastavnika Odsjeka, detaljno predstavlja povijest i razvoj ove značajne filmske profesije i akademskog studija, koji je 1969. godine utemeljio vrsni snimatelj i profesor Nikola Tanhofer.

'Studij snimanja bitno je i naglo promijenio ukupnu sliku jedne profesije, a i umjetničkog i stručnog područja na kojem djeluje. Generacije akademskih snimatelja školovanih na Akademiji dramske umjetnosti donijeli su svježu energiju, znanje i ideje, potrebne u trenutku u kojem hrvatska kinematografija i rastući medij televizije, nisu više mogli crpiti svoju inspiraciju i snagu u sporadičnom regrutiranju i samoobrazovanju filmskih i televizijskih snimatelja. Studij, koji je profesor Tanhofer razvijao, zasigurno je oplemenio sliku hrvatske kinematografije i televizije' stoji u najavi svečanosti. Danas se Studij snimanja odvija na preddiplomskoj i diplomskoj razini, s time što diplomski studij Snimanja ima tri usmjerenja: Filmsko snimanje i videosnimanje, Fotografija te Oblikovanje svjetla.

50. godina Studija snimanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Branko Knez

Svečanost će se nastaviti u 19 sati otvaranjem izložbe pod nazivom '50 godina Studija snimanja', u ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8). Izložba će predstaviti fotografije iz akademskih filmova koje su snimali studenti prve generacija studija snimanja, a čiji kustos je povjesničar umjetnosti prof. Želimir Koščević.

Na izložbi će se također moći pogledati i pedesetak kratkih studentskih filmova te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija od 1969. godine do danas.