COSTAS DOUZINAS

Adam i Eva su prvi pobunjenici čovječanstva

15.05.2013 u 14:00

Bionic
Reading

U kinu Europa jučer je u sklopu Subversive Foruma održano predstavljanje intrigantne knjige 'Philosophy and Resistance in the Crisis: Greece and the Future of Europe' grčko-britanskog pravnog stručnjaka za ljudska prava Costasa Douzinasa, kojemu je na dinamičnoj promociji pitanja postavljao teolog Boris Gunjević

Ovogodišnji Subversive Festival veći je prostor otvorio za književnost i predstavljanje zanimljivih naslova, a jedan od njih je svakako i knjiga Costasa Douzinasa 'Philosophy and Resistance in the Crisis: Greece and teh Future of Europe' u kojoj se ovaj autor, inače i redoviti komentator britanskog tjednika Guardian, bavi filozofskim aspektima aktualne dužničke krize koja razara Europe, nadasve njene južne države.

Douzinas je o svojoj najnovijoj knjizi jučer u 18 sati u Dvorani Mueller kina Europa razgovarao s Borisom Gunjevićem – zasigurno među najboljim moderatorima na Subversiveu – te izjavio kako je tekst nastao u vrlo kratkom roku, u nekoliko tjedana, i to potaknut 'bijesom zbog onoga što se događa u Grčkoj'. Tako Douzinas, koji od 1974. živi u velikoj Britaniji te predaje na londonskom sveučilištu, tematizira 'otpor kao najstarije 'prirodno' pravo čovjeka', analizirajući i poznate mitove o Adamu i Evi (prvim ljudskim neposlušnicima!), ali i Prometeju, ključnom buntovniku antičke mitologije.

Autor se također osvrće na teorijski i politološki rad nekih velikih umova suvremene ljevice, poput Chantal Mouffe, Hardta i Negrija te Jacquesa Ranicerea, kojima zamjera što uopće nisu bili u stanju predvidjeti dolazak krize, te su se o njoj i njezinom značenju očitovali tek naknadno i s naknadnom pameću.

Costas Douzinas upozorava i da populistički pokreti sa sobom nose velike opasnosti, ali i upozorio na cinizam desne politike i njezinih aktera. 'Desnica je cinična jer se pravi da poštuje vlastite principe a zapravo ih stalno krši. Cinično je tvrditi da će mjere štednje izazvati rast u Velikoj Britaniji, iako je u ekonomskoj teoriji svima jasno da štednja isključuje rast. Kada se pak vladu pita kada bi ekstremna štednja trebala dovesti do rasta, oni kažu da se to nekad treba dogoditi. To je potpuni cinizam', smatra Douzinas.

Predstavljanje knjige 'Philosophy and Resistance in the Crisis: Greece and teh Future of Europe' je tek uvod u prisutnost ovog zanimljivog gosta Subversivea, s obzirom na to da će Costas Douzinas večeras, 15. svibnja, u 19 sati održati i predavanje na temu 'Filozofija i otpor', što zasigurno vrijedi posjetiti.