OD 10. SRPNJA DO 25. KOLOVOZA

72. Dubrovačke ljetne igre će se održati, program još uvijek neodređen

01.02.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Dubrovačke ljetne igre održat će se od 10. srpnja do 25. kolovoza na više dubrovačkih scenskih i ambijentalnih lokacija, ali zbog neizvjesne epidemiološke situacije i financiranja program 72. izdanja ljetnih igara još nije potpuno određen, objavljeno je u ponedjeljak.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović rekla je kako, zbog previše neizvjesnosti, vodstvo festivala nije moglo ispoštovati tradiciju te program predstaviti u povodu Feste sv. Vlaha.

'Po svemu sudeći, očekuje nas još jedno neobično i izazovno festivalsko ljeto. Lani su se Dubrovačke ljetne igre, uz ponešto sreće, ali prvenstveno zahvaljujući organizacijskom iskustvu tima ustanove, kreativnosti umjetničkog vodstva te potpori pokrovitelja i partnera, uspješno održale i odgovorile izazovu pandemijskog doba, što nije uspjelo ni većima i iskusnijima. Nadali smo se da će ova godina biti lakša, ali trenutno se ne čini tako. No kakogod bilo, Igre će se znati prilagoditi situaciji', istaknula je Medo Bogdanović.

Intendantica Dora Ruždjak Podolski izjavila je kako je još u jesen 2020. godine program bio završen i zaokružen.

'Suvišno je isticati kako taj program trenutačno nema uporište u realnosti koju živimo te ne možemo, a ne bi bilo ni odgovorno, voditi mrtvu utrku s vremenom današnjice. Stoga kombiniramo, zbrajamo, trudimo se ne oduzimati, 'pamtimo dalje' i preslagujemo, kreirajući program koji u svakom trenutku može biti održiv te se odigrati na čast Grada Dubrovnika, kao i šireg kulturnog prostora Hrvatske, regije i svijeta', istaknula je Ruždjak Podolski.

Najavila je kako će se ove godine još više tematski i konceptualno obraćati lokalnoj zajednici, na čemu je zahvalila donatorskom poticaju zaklade Caboga Stiftung.

'Put umjetnosti uvijek je zrcalo društva. Budućnost, a zapravo sadašnjost, leži u umjetniku – pojedincu više no ikada. U potrazi samosvojnosti i autentičnosti, a u službi prosperiteta društvene cjeline. Dubrovačke ljetne igre na tragu te misli kroče odgovorno i budno prema svome 72. izdanju', poručila je intendantica.

Osnovicu dramskog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara, kako ga je osmislio pomoćnik intendantice Saša Božić, činit će produkcije unutar EU projekta 'Port of Dreamers': autorski rad Nataše Rajković i Ivana Penovića 'Van sebe', predstava 'Proslava' po tekstu Ivora Martinića i u režiji Jana Krmelja i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor te 'Pod istim krovom' u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova i Újvidéki Színház, manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sadainače.

Druga planirana premijerna dramska produkcija adaptacija je romana prvijenca Ivana Salečića 'Glava lava'. 

Glazbeni program naslanjat će se na nastupe hrvatskih umjetnika, iako će, u slučaju popuštanja epidemioloških mjera, festivalska publika moći uživati u nastupu Artura Sandovala – legendarnog trubača i svjetske zvijezde jazza, čiji je nastup lani odgođen.

'Kako nije sigurno što nas čeka sutra, a kamoli za pet mjeseci, u ovom trenutku nije moguće predstaviti ukupni glazbeni program, ali za predokus ljeta neka dostaju Petrit Çeku, Lovre Marušić i Goran Filipec, koji će nam prikazati svoje umijeće kao solisti s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, u komornim formacijama ili u formi recitala, rekao je pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini te najavio i Percussion Collective predvođen Ivanom Kuljerić Bilić, kao i program 'Dubrovnik na glazbenoj hridi'.

 Ivana Kuljerić Bilić i Petrit Çeku održat će radionice za mlade glazbenike, a održat će se i već tradicionalni glazbeni programi za najmlađu publiku. Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstavljati Folklorni ansambl Linđo, a neće izostati niti izložbeni program u atriju palače Sponza.