splitska umjetnica u zagrebu

Izložba Tisje Kljaković Braić otvara jesen u Klovićevim dvorima

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 06.09.2021 12:59
  • Objavljeno 06.09.2021 u 13:00
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Galerija Klovićevi dvori jesensku sezonu otvara 16. rujna izložbom 'Spomenik živom čoviku' Tisje Kljaković Braić, na kojoj će se predstaviti izborom svojih ponajboljih i najkarakterističnijih djela nastalih u proteklih dvadesetak godina

Splitska umjetnica, ujedno i autorica hit knjiga 'U malu je uša đava' i 'Oni', u Zagrebu će dati presjek svog likovnog rada, izložiti radove iz prve faze art brut slikarstva te svoje lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteže.

Po riječima autora izložbe, Frane Dulibića, u početku je umjetnica bila bliskija informelu, odnosno art brutu, slikarstvu snažne ekspresije koje, u njenom slikarstvu, karakteriziraju velike crne reljefne površine, a od 2009. slike su postale svjetlije, vedrije i velike crne površine zamijenile su bjeline. 'Bliskost primitivističkim formama od njezinih početaka ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na njezinim crtežima kao i u slikarstvu', ustvrdio je u predgovoru izložbe, koja će biti otvorena do 12. prosinca.

'Tisja je svoju otvorenost, nesputanost, iskrenost i duhovitost odlučila izražavati upravo kroz takav način, kroz jednostavne linije i oblike, kao i suženu paletu boja, pretežno akromatski kontrast crnih i bijelih površina', dodao je.

Galerija nastavlja jesenski program 7. listopada humanitarnom izložbom 'Godine svijetlih vizija' i promocijom grafičke mape sedmero hrvatskih suvremenih umjetnika, kojima će Lions club Zagreb obilježiti 30. godina aktivnoga sudjelovanja u javnom životu Hrvatske s misijom humanitarnoga djelovanja i unapređivanja znanosti, kulture, umjetnosti i zajednice.

Izložba 'Nepoznati Oskar Herman' održat će se od 14. listopada do 14. studenog, s novim otkrićima iz najveće zbirke tog protagonista hrvatskog likovnog moderniteta 20. stoljeća, koju posjeduje upravo Galerija Klovićevi, a kojom se godinama bavi kustosica i muzejska savjetnica Jasmina Bavoljak.

Iz Klovićevih dvora kažu kako je Hermanova umjetnost jedinstvena, gotovo neprohodna i baš zato potiče na kontinuirane pokušaje novih tumačenja nudeći iznova uvijek svježe i zanimljive interpretativne mogućnosti a gledatelju nove poglede i istinsko uživanje u vrhunskim dosezima hrvatskog slikarstva 20. stoljeća.

Za studenti je najavljena retrospektivna izložba Sergija Glumca, grafičara, grafičkog dizajnera i scenografa, na kojoj se prvi put predstavlja njegov cjelokupan opus realiziran u različitim medijima – od grafike, slikarstva i crteža do grafičkog dizajna, scenografije, kostimografije, oblikovanja namještaja te projekata za uređenje interijera, izloga i izložbenih mjesta na gospodarskim manifestacijama.

'Glumac je jedan od najznačajnijih hrvatskih avangardnih umjetnika, pionir modernoga grafičkog dizajna i autor koji je dao značajan doprinos različitim tendencijama na međuratnoj likovnoj sceni – od kubizma, ekspresionizma i nadrealizma do art décoa i realizama dvadesetih – te pridonio populariziranju grafičkog medija nakon Drugoga svjetskog rata', ističe se u najavi izložbe, otvorene od 11. studenog do 9. siječnja..

Od subote, 18. rujna, kreće i novi krug Artionica, likovnih radionica Klovićevih dvora, koje će biti posvećene aktualnoj izložbi umjetnice Tisje Kljaković Braić. Prijave na radionice obavezne na artionica@gkd.hr, a u prijavi treba navesti ime i prezime djeteta, te starosnu dob.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!