ODLIČNI FILMOVI I PUBLIKA

25. SFF: Glumac Tim Roth gost iznenađenja; novi kvalitetni naslovi iz regije

20.08.2019 u 13:01

Bionic
Reading

Dva rumunjska filma obilježila su u utorak natjecateljski dio programa 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), no ta je najznačajnija regionalna filmska smotra publici nastavila nuditi niz iznenađenja koja uz odlične filmove u različitim kategorijama znače i filmske zvijezde za koje glavni grad Bosne i Hercegovine očevidno postaje privlačeno odredište

Američki glumac Tim Roth novo je iznenađenje organizatora SFF-a koji ovog omiljenog lika iz brojnih filmova Quentina Tarantina žele nagraditi 'Počasnim srcem Sarajeva', što su ga ranije dobile zvijezde poput Roberta de Nira ili Gaela Garcie Bernala, koji ovog kolovoza također gostuje u Sarajevu.

No festival čiji je najvažniji cilj promovirati najkvalitetnija ostvarenja iz dvadesetak država šire regije u najprestižnijoj konkurenciji za najbolji igrani film nastavlja nuditi ugodna iznenađenja koja dokazuju vitalnost regionalne kinematografije.

Rumunjska kinematografija već godinama prednjači u količini i kvaliteti svoje produkcije, a da se taj trend nastavlja dokazali su redatelji Catalin Mitulescu svojim novim ostvarenjem 'Heidi' i Radu Dragomir, čiji novi film nosi naslov 'Mo'.

'Heidi je nebična priča s kriminalističkom potkom, no mogla bi se opisati i kao neka vrsta 'antikrimića' s obzirom da gledateljima ne nudi stereotipne zaplete, a ni jednostavne odgovore na pitanja 'tko je ubojica'.

Policajac pred umirovljenjem dobije naizgled banalnu zadaću pronaći dvije prostitutke, a ta potraga u konačnici iz temelja promijeni njegov život.

Redatelj Mitulescu kazao je na konferenciji za novinstvo kako svjesno nije želio nuditi jednostavne odgovore jer i svoju priču vidi na netipičan način.

'Heidi' je zapravo u potpunom kontrastu sa sadržajem naslova filma koji asocira na sretnu djevojčicu koja živi u alpskoj seoskoj idili. To je priča o umorstvu, ali i o mučnoj stvarnosti Rumunjske danas, koja nije ništa drugačija od drugih geografski bliskih država.

'Mo' Radu Dragomira dijeli suvremeni rumunjski narativ, no sažetak radnje temelji na osobnim dramama i načinom na kojega se dvije prijateljice od djetinjstva suočavaju s izazovima sazrijevanja.

Valja im odgovoriti na pitanje kako položiti ispit kojega nisu očekivali i kako pritom zadržati kontrolu nad svojim životima.

Natjecateljski program u kategoriji igranog filma završava u srijedu kada će biti prikazani filmovi iz Bugarske i Turske 'Mačka u zidu', u režiji Vesele Kazakove i Mine Mileve i 'Priča o tri sestre', redatelja Emina Alpera.