OD 17. DO 31. LISTOPADA

14 predstava na 'Gavellinim večerima'

14.10.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Na 24. Gavellinim večerima, koje će se održati od 17. do 31. listopada, prikazat će se po izboru Tatjane Gašparović jedanaest domaćih predstava u konkurenciji i tri gostujuće predstave, priopćeno je iz Gradskog dramskog kazališta Gavella

Kako izbornica Gašparović navodi u obrazloženju svog odabira, Gavelline večeri jedan su od najznačajnijih domaćih kazališnih festivala koji ima ambiciju na jednom mjestu okupiti najkvalitetnije i najznačajnije predstave sezone.

'Riječ je o festivalu koji na jednom mjestu objedinjuje sva dramska institucionalna i izvaninstitucionalna kazališta, kazališne skupine, ali i ono što nazivamo kazališnim mainstreamom i kazališnom alternativom'. navodi izbornica.

Stoga su se, dodaje, na njemu ove godine našle i predstave konvencionalnog kazališnog izraza, ali i propulzivne predstave koje u hrvatski teatar unose neka nova, iznimno dobrodošla strujanja.

Na ovogodišnjim Gavellinim večerima moći će se vidjeti predstave Kazališta Virovitica, Scene Gorica, Kazališta Hotel Bulić, Zagrebačkog kazališta mladih, Kazališta Trešnja, Kazališta Gavella, HKD Teatra Rijeka, te nacionalnih kazališnih kuća iz Osijeka, Splita i Rijeke

Osim predstava u konkurenciji, na Gavellinim večerima izvan konkurencije bit će prikazane predstave: 'Žaba' Dubravka Mihanovića, u produkciji Kamernog teatra iz Sarajeva, 'Generalna proba samoubojstva' Dušana Kovačevića, u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, te 'Tartuffe' J.B.P. Molierea, u produkciji Teatrula Clasica iz Rumunjske.

Kazalište, čiju predstavu žiri proglasi najboljom, bit će nagrađeno zlatnikom s likom osnivača kazališta dr. Branka Gavelle.

Kazališni festival Gavelline večeri prvi je put održan 1973., zbog ratnih okolnosti ugašen je 1991., a obnovljen 2005.

Ovogodišnje 24. Gavelline večeri, pete u nizu, završit će 31. listopada izvedbom predstave 'Tartuffe' Teatra Clasic iz Arada u Rumunjskoj.