FESTIVALSKI PROGRAM

11 predstava i preko 60 filmova na Queeru

28.04.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Queer Zagreb je predstavio program i koncept nadolazećeg Festivala, koji će se održati od 4. do 14. svibnja 2010. u ZKM-u, Histrionskom domu, Zagrebačkom plesnom centru, Jedinstvu te kinima Europa i Mosor

Osmi Queer Zagreb donosi bogat, inventivan i intrigantan kazališni, plesni i filmski program od jedanaest predstava i više od šezdeset filmova s kojima u Zagrebu gostuje četrdeset umjetnika iz SAD-a, Brazila, Argentine, Francuske, Njemačke i Slovenije. Na konferenciji su govorili Zvonimir Dobrović, direktor programa, Gordan Bosanac, programski suradnik te Tajana Josimović, koordinatorica programa.

Zvonimir Dobrović, Gordan Bosanac i Tajana Josimović

Najavljen je festivalski segment posvećen američkom teatru u kojemu se ističe gostovanje Holcombea Wallera, redatelja, glazbenika i video umjetnika čija će glazbeno atraktivna i vizualno snažna predstava 'Into the Dark Unknown' i otvoriti Festival u ZKM-u 4. svibnja. U američkom programskom bloku je i Jeremy Wade, mladi njujorški umjetnik čija se predstava bavi idejama prepuštanja, oslobađanja, odnosno predavanja publici, kazališnoj tehnici i, kako sam kaže, vlastitim izvođačkim manirama. Pomalo radikalniji izvedbeni pristup queer estetici te odnosu prema tijelu i suvremenoj američkoj politici moći će se vidjeti u izvedbama Keitha Hennessyja te umjetničke skupine La Pocha Nostra, koju je osnovao Guillermo Gomez-Pena iz San Francisca, a koji će surađivati i s domaćim izvođačima u predstavi Corpo Illicito: Post Human Society 6.9.

Europske koreografske zvijezde Jerome Bel i Raimund Hoghe ponovno gostuju na Queer Zagrebu, obojica povezani s legendarnom Pinom Bausch. Jerome Bel gostuje s predstavom 'Lutz Förster', posvećenoj plesaču iz njezine plesne skupine Tanztheater Wuppertal, a Raimund Hoghe, koji je bio dugogodišnji suradnik Pine Bausch, dolazi s dirljivom koreografijom 'L'Après-midi' prema glazbi Debussyja i Mahlera. Uz njih se ističu i mladi francuski koreografi Francois Chaignaud i Cecilia Bengolea jer nude jedinstveno plesno iskustvo s obzirom da su plesači čitavo vrijeme predstave 'Castor & Pollux' u zraku te Slovensko mladinsko gledališče s predstavom 'Amado mio', prema autobiografskom romanu Piera Paola Pasolinija

Ukratko je predstavljen i ovogodišnji filmski program, podijeljen u dvije cjeline: Reel Tropical Extravaganza u kojoj se prikazuju posljednji dugometražni i kratkometražni hitovi brazilske queer produkcije te program Mea Culpa, selekcija s Berlin Porn Film Festivala.