SCORSESE, SPIELBERG, ALMODOVAR...

10 filmova velikana sedme umjetnosti koji dolaze ove godine u kina

08.01.2016 u 07:02

Bionic
Reading

Prva liga svjetskih filmskih režisera ne namjerava prespavati 2016. pa vam zato donosimo pregled deset filmova velikana sedme umjetnosti koji bi se trebali pojaviti u kinima u sljedećih 365 dana. Među njima su novi filmovi Martina Scorsesea, Stevena Spielberga, braće Coen, Pedra Almodovara itd., koji tematski pokrivaju sve od mladenačkih komedija preko orgija u svemiru pa do jezuitskih misionara u Japanu 17. stoljeća

'Hail, Caesar!' - Joel & Ethan Coen

Novi film braće Coen ima impresivnu glumačku ekipu (George Clooney, Josh Brolin, Channing Tatum, Scarlett Johansen, Frances McDormand, Jonah Hill, Tilda Swinton, Ralph Fiennes i, među ostalim, Dolph Lundgren), iza kamere je opet veliki Roger Deakins, a priča se bavi Hollywoodom pedesetih godina prošlog stoljeća. Baš kao i u 'Velikom Lebowskom', čudnovata otmica - ako to uopće jest - pokretač je priče, no sudeći po najavama, riječ je o urnebesnoj satiričnoj komediji, za braću Coen neizbježnim, krimi-elementima i ludim dijalozima te scenama plesa kao iz klasičnih mjuzikla Vincentea Minnellija. Čak i ako 'Hail, Caesar!' ne bude među vrhuncima njihova opusa, nova komedija braće Coen zasigurno neće biti dosadna.

Hail, Caesar!


'The BFG' - Steven Spielberg

Romani za djecu Roalda Dahla nikad nisu zapravo bili samo romani za djecu, pa bi baš Steven Spielberg, sve mračniji u svojem pogledu na svijet, ali i dalje pun dječačkog oduševljenja, mogao biti idealan režiser za adaptaciju jednog od Dahlovih najpoznatijih djela. Scenarij je napisala Melissa Mathison koja je isti posao imala i na Spielbergovom klasiku 'E.T.', pa je opravdano očekivati nešto kvalitetno i nesvakidašnje u uprizorenju priče o prijateljstvu djevojčice i diva s magičnim moćima kojega njegova vrsta odbacuje jer - odbija jesti djecu! Glas dobroćudnom divu - koji će biti računalno generiran - daje veliki šekspirijanski glumac Mark Rylance, a djevojčicu Sophie glumi debitantica Ruby Barnhill. Na ljeto doznajemo hoće li 'The BFG' biti 'E.T.' za 21. stoljeće.

The BFG

'Julieta' - Pedro Almodovar

Nakon promašaja s komedijom 'Putnici ljubavnici', 'Julieta' bi trebala predstavljati povratak Pedra Alomdovara onome što najbolje zna snimati: emotivne melodrame sa ženskim likovima u središtu priče. Prvotno nazvan 'Silencio', ovaj film bavi se psihičkim zdravljem naslovne junakinje i prati dvije narativne linije, jednu iz sadašnjosti i drugu koja se dešava 1985. godine. Više od toga nije poznato, osim da je njena šutnja ključni element priče. Uloge tumače Emma Suárez, Adriana Ugarte, Inma Cuesta, Rossy de Palma i Nathalie Poza, a 'Julieta' u španjolska kina dolazi u ožujku.

'Silence' - Martin Scorsese

Japan je u 17. stoljeću bio potpuno nepoznanica za ostatak svijeta, a tada su se pojavili i prvi kršćanski misionari u Zemlji Izlazećeg Sunca kako bi širili Kristovo poslanje. Novi film Martina Scorsesea, snimljen po romanu Shusakua Endoa, prati dvojicu jezuitskih svećenika čija se misija prilično zakomplicira. Uvijek je zanimljivo kada se ovaj filmski majstor bavi religijskim temama, a 'Silence' se čini kao povratak na tematski teritorij vječno kontroverznog 'Posljednjeg Kristova iskušenja'. Izvrsnu glumačku ekipu predvode Liam Neeson, Andrew Garfield i Adam Driver, a premijera - ako sve bude išlo po rasporedu, uz dodatnu napomenu kako Scorsese uvijek provodi dugo vremena u montaži - očekuje se u svibnju na festivalu u Cannesu.

'Snowden' - Oliver Stone

Nekadašnji majstor političkog filma Oliver Stone već dulje vrijeme nije snimio doista dobar film, no možda bi ga 'Snowden', o najpoznatijem zviždaču 21. stoljeća, mogao vratiti na staze stare slave. Edwarda Snowdena glumi Joseph Gordon-Levitt, a u glumačkoj ekipi su još i Shailene Woodley, Zachary Quinto, Melissa Leo, Tom Wilkinson i Nicolas Cage, a scenarij su napisali Stone i Kieran Fitzgerald prema dvije knjige koje se bave šokantnim otkrićima informatičara o nevjerojatnim razmjerima špijuniranja američkih tajnih službi kojem smo danas svi izloženi.

Snowden


'Everybody Wants Some' - Richard Linklater

'Munjeni i zbunjeni', koji prikazuju zadnji dan škole u teksaškom gradiću sedamdesetih godina prošlog stoljeća, opravdano se ubrajaju među najbolje tinejdžerske filmove svih vremena, a 'Everybody Wants Some' njihov je duhovni nastavak. Richard Linklater prati fakultetska iskustva nekolicine likova koji u mnogočemu podsjećaju na postadolescentske verzije onih iz 'Munjenih i zbunjenih'. Glumačku ekipu ove komedije smještene na početak 1980-ih čine Tyler Hoechlin, Wyatt Russell, Ryan Guzman, Zoey Deutch, Will Brittain, Glen Powell, a oni koji su već imali priliku vidjeti film garantiraju da će gledatelji od početka do kraja imati osmijeh na licu.

Everybody Wants Some

'The Great Wall' - Zhang Yimou

Vjerojatno najveći kineski redatelj današnjice, autor obožavanog spektakla 'Heroj' Zhang Yimou odlučio je snimiti svoj prvi film na engleskom jeziku, 'The Great Wall'. U pitanju je akcijska drama smještena u 15. stoljeće te se bavi gradnjom Kineskog zida, a glavne uloge tumače Matt Damon i kineski superstar Andy Lau, dok je novu verziju scenarija za Yimoua napisao Tony Gilroy (serijal filmova o Jasonu Bourneu). Film je sniman u Kini te svjedoči o tome koliko Hollywoodu u međuvremenu znači tamošnje tržište, a ime režisera garantira vrhunsku akciju upakiranu u epsku dramu.

'Billy Lynn's Long Halftime Walk' - Ange Lee

Debitantski roman američkog pisca Bena Fountaina nagrađen je 2012. prestižnom National Book Award, a sada dobiva i filmsku verziju koju će režirati oskarovac Ang Lee. Film je potresna drama o iskustvima američkih vojnika traumatiziranih onime što su doživjeli u invaziji na Irak. Još je veća trauma ono što vojnici doživljavaju po povratku u SAD, gdje ih se kratkotrajno slavi kao junake, a onda ubrzo zaboravlja te je režiser delikatnog senzibiliteta poput Leeja idealan za ovakav film. Glumačku postavu popunjavaju Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Vin Diesel, Steve Martin i Chris Tucker

'High Life' - Claire Denis

U raspravi o najboljim filmskim autoricama današnjice Francuskinja Claire Denis neupitno se nalazi među prvih pet, ne samo zbog svojeg karakterističnog stila nego i sposobnosti da se dokaže u raznim žanrovima pa se mnogo očekuje o njenog izleta u znanstvenu fantastiku. Tome doprinosi i činjenica da je na scenariju za 'High Life' radila proslavljena spisateljica Zadie Smith te da se priča bavi skupinom kriminalaca koji pristaju otići na samoubilačku misiju u svemir sa zadatkom pronalaska alternativnih izvora energije i sudjelovanja u eksperimentima ljudske reprodukcije. U ovim kriminalno-suicidalnim orgijama u svemiru sudjeluju Robert Pattison, Patricia Arquette i Mia Goth

'Paterson' - Jim Jarmush

Trenutačno nisu poznati detalji oko novog filma Jima Jarmusha, osim da je radnja smještena u grad Paterson u New Jerseyju i da se priča vrti oko vozača autobusa i pjesnika, za koje još nema potvrde da nisu ista osoba. No zna se da glavnu ulogu tumači nova zvijezda Adam Driver, trenutačno poznat diljem svijeta kao glavni negativac u novim 'Ratovima zvijezda' Kylo Ren, inače doista fantastičan glumac široka raspona koji ne bi trebao imati problema uklopiti se u kulersku verziju svijeta za kakvu je Jarmush specijalist.