HRANA BUDUĆNOSTI

Meso iz epruvete: 'Molim, proizvedite mi burger'

29.01.2022 u 13:25

Bionic
Reading

U gotovo svim ljudskim kulturama i tijekom gotovo svih povijesnih razdoblja - još otkad smo naučili koristiti vatru - životinjsko meso bilo je važan dio ljudske prehrane. Mnogi od nas i danas teško mogu zamisliti obrok bez barem komadića mesa, no u trećem desetljeću 21. stoljeća postaje sve jasnije da je sadašnja razina proizvodnje mesa dugoročno neodrživa

Čak i ako uopće ne uzmemo u obzir etičku dimenziju tog pitanja, uzgoj životinja za ljudsku prehranu jedan je od najvećih globalnih zagađivača vode i tla, značajan izvor emisija štetnih stakleničkih plinova, te zapravo vrlo neučinkovit način proizvodnje hrane. Prema nekim procjenama, da bi se proizvela određena količina mesa, potrebno je koristiti deset puta veću površinu plodne zemlje u odnosu na proizvodnju odgovarajuće količine biljne hrane. Trenutno polovicu nastanjive površine planeta koristimo za poljoprivredu, a čak tri četvrtine te površine na ovaj ili onaj način otpada na mesnu industriju.

Drugim riječima, kad bismo svi odjednom prešli u vegane, čovječanstvo bi na postojećim poljoprivrednim površinama moglo bez problema prehraniti još mnoge milijarde ljudi. Kako to baš i nije realno, potrebno je pronaći neku alternativu, a čini se da je trenutno najbolji kandidat za to - meso iz epruvete.

Riječ je o pravom mesu koje se raznim biotehnološkim postupcima proizvodi iz životinjskih tkiva u laboratorijskim uvjetima, bez potrebe za uzgojem - i klanjem - pravih životinja. Prvi takav laboratorijski hamburger proizveli su od goveđeg mišićnog tkiva znanstvenici sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj. Trebale su im dvije godine i potrošili su više od 300 tisuća dolara, no uspjeli su proizvesti meso koje ni stručnjaci tijekom javnog pripremanja u poznatom restoranu u Cornwallu u kolovozu 2013., koje je prenošeno i na televiziji, nisu mogli razlikovati od "pravoga" mesa.

Dakako, hamburger koji stoji više stotina tisuća dolara ne može biti odgovor na globalnu prehrambenu i ekološku krizu, ali je barem dobar početak. Znanstvenici priznaju da smo još uvijek daleko od jeftine proizvodnje velikih količina ukusnog umjetnog mesa, no u međuvremenu je diljem svijeta otvoreno na desetke novih kompanija i eksperimentalnih pogona u kojima se razvija nova tehnologija, pa se čini da je samo pitanje vremena kad će meso iz epruvete postati uobičajena ponuda na policama supermarketa. Napredak je vidljiv iz mjeseca u mjesec: indijska start-up kompanija Clear Meat nedavno je ustvrdila da je proizvela pileće meso po cijeni koja nije viša od uobičajene cijene piletine.

Izvor: Promo fotografije

Ne znamo hoće li umjetno meso doista u budućnosti riješiti probleme utjecaja mesne industrije na okoliš, smanjiti emisije stakleničkih plinova, zajamčiti sigurnu opskrbu hranom i pridonijeti dobrobiti životinja, no sigurno je da ako se slučajno nađete u blizini Tel Aviva, točnije u gradiću Ness Zioni, već danas možete kušati piletinu iz laboratorija. Tamo je izraelska tvrtka SuperMeat, odmah pored svog proizvodnog pogona, otvorila restoran "The Chicken" koji nudi razna jela od uzgojenog mesa. Nakon što je Izraelom prošao i četvrti val pandemije koronavirusa, restoran iz kojega se pruža pogled na najsuvremeniji proizvodni pogon ponovno je otvoren za javnost. Ipak, potrebno je unaprijed rezervirati stol. Dobar tek!