ZVIJEZDA BORILAČKIH VJEŠTINA I DRUŠTVENIH MREŽA

Vicevi o Chucku Norrisu: Kad se Chuck smije, svi se smiju

17.03.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Sigurno ste čuli da Chuck Norris može zapaliti vatru trljajući dvije kockice leda, da njegove suze liječe rak - samo što on nažalost nikad ne plače - te da kad radi sklekove zapravo gura Zemlju prema dolje.

Ali vjerojatno ne znate kako je započeo globalni fenomen apsurdnih šala povezanih s tim prosječnim američkim glumcem, majstorom borilačkih vještina iz Oklahome čija je najpoznatija uloga ona naslovnog junaka u seriji 'Walker, teksaški rendžer'.

Nema puno slavnih osoba koje su uspjele potaknuti takvo kultno sljedbeništvo poput Chucka Norrisa, koji je praktički ostvario drugu karijeru kao zvijezda internetskih mimova i šala o samome sebi. Glavni je motiv svih tih šala - odnosno 'činjenica' - Norrisova reputacija čvrstog momka. No čvrstih momaka ima na bacanje, osobito u Hollywoodu. Zašto je onda baš Chuck Norris postao junak šala - o Chucku Norrisu?

Priča počinje početkom 2005. kad je netko na internetskom forumu SomethingAwful povodom premijere filma 'Čvrsta ruka mira' s Vinom Dieselom u ulozi pripadnika postrojbe Navy SEAL, koji je prisiljen postati dadilja, postavio kao temu prikupljanje raznih zanimljivosti o Vinu Dieselu. Ta se tema nakon nekog vremena ugasila, no jedan ju je tinejdžer po imenu Ian Spector pokušao oživjeti kreirajući web stranicu pod nazivom 'Vin Diesel Fact Generator' koja je trebala biti centralno mjesto za prikupljanje duhovitih 'činjenica' o poznatom glumcu.

Web stranica je imala određenu popularnost, ali je do ljeta počela izumirati pa je Spector od svojih pratitelja zatražio da predlože neko novo ime koje bi zamijenilo Vina Diesela. S ogromnom prednošću pobijedio je Chuck Norris, vjerojatno zbog toga što je baš nekako u to vrijeme slavni voditelj Conan O'Brian u svom programu zbijao šale s Norrisom i njegovim ne osobito uvjerljivim akcijskim scenama u seriji 'Walker, teksaški rendžer'.

Uglavnom, Spector je ime svoje stranice promijenio u 'Chuck Norris Fact Generator', a ostalo je povijest. Na krilima interneta, u samo nekoliko mjeseci šale o Chucku Norrisu viralno su se proširile diljem planeta kao jedan od globalnih popularnih fenomena, s lokalnim inačicama prilagođenim različitim društvima i kulturama.

Sam Chuck Norris uvijek je s dobrohotnošću gledao na pretvaranje svog imena u kulturnu činjenicu, tvrdeći da je sve to zabava koja bi mogla zainteresirati ljude za njegove stvarne glumačke uspjehe. Jednom je rekao da mu je osobno najdraža 'činjenica' prema kojoj je uz portrete četvorice američkih predsjednika na Mount Rushmoreu trebao biti uklesan i portret Chucka Norrisa. No pokazalo se da granit nije dovoljno čvrst za njegovu bradu.