TIKTOKERI RAZOTKRILI SKRIVENU OPCIJU

Vaš iPhone može prisluškivati druge, ali i oni mogu vas

17.05.2022 u 08:35

Bionic
Reading

Mislili ste da znate sve tajne vašeg iPhonea? Vjerujte nam da ne znate. Jednu novu nedavno su otkrili tiktokeri i jednostavno je teško povjerovati da je sve to istina. Radi se o gotovo profesionalnoj špijunskoj funkciji koju ne treba podesiti kakva tajna služba, već je dovoljna samo uputa razumljiva i laiku. O čemu je riječ? Strpite se

S više od milijardu korisnika, možda i ne čudi to da je TikTok postao utočište za sjajne savjete i trikove za iPhone. Najnoviji primjer je nešto što morate iskusiti da biste vjerovali. Naime nedavno su ljudi na TikToku otkrili nešto poput lukavog 'haka' za iPhone koji korisnicima omogućuje slušanje tuđih razgovora s udaljenosti od gotovo 15 metara. Zanimljivo je da je ova mogućnost na iPhoneu postala poznata nakon što ju je spomenula glumica Elizabeth Henstridge (ljubitelji Marvela možda je se sjećaju kao Jemme Simmons iz serije 'Agenti S.H.I.E.L.D-a').

Suština spomenutog trika je u tome da svoj iPhone možete postaviti da uvijek bude u stanju 'slušanja'. Tako dobivate zvuk koji preuzima i prenosi na vaše slušalice AirPods. Istovremeno, vrijedno je skrenuti vam pozornost da na isti način netko može slušati i vas. Zato, ako vidite da u vašoj blizini leži neki slučajni iPhone, nemojte govoriti o osjetljivim informacijama.

@elizabeth_henstridge so basically we’re all spies now?! Whaaaa?  #livelisten #amitheonlyone who didn’t know?! 😂😳 #actorsoftiktok ♬ original sound - Alex and Jon

Sam Apple svrhu ove funkcije opisuje ovako: 'Uz Live Listen, vaš iPhone, iPad ili iPod touch može funkcionirati i kao mikrofon koji šalje zvuk na vaše slušalice AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, Powerbeats Pro ili Beats Fit Pro. Live Listen može vam pomoći da čujete razgovor u bučnom području ili da čak čujete nekoga tko govori na drugom kraju prostorije u kojoj se nalazite.'

Da biste započeli s ovim iPhone trikom, provjerite jesu li vaše slušalice AirPods aktivne. Zatim odaberite Postavke > Upravljački centar > Prilagodi kontrole (Settings > Control Center > Customize Controls). Nakon što to učinite, vidjet ćete popis aplikacija koje se nalaze u Kontrolnom centru. Također ćete vidjeti aplikacije koje nisu u Kontrolnom centru. Nastavite pomicati i vidjet ćete opciju 'Slušanje' (Hearing). Nakon što to odaberete, pritisnite zelenu ikonu plus i ona će se pojaviti u Kontrolnom centru.

Potom ćete, kad pozovete Kontrolni centar u akciju prelaskom prsta prema dolje s vrha zaslona, na dnu zaslona vidjeti ikonu uha. Ako ju dodirnete, pojavit će se opcija 'Slušaj uživo' (Live listen). Dodirnite ju jednom i svaki zvuk koji iPhone uhvati bit će poslan na vaše AirPodse, naravno ako ste u dometu maksimalno 15 metara.

Ako imate problema s postavljanjem, nema razloga za brigu. Jednostavno provjerite je li vaš Bluetooth uključen i jesu li vaše slušalice napunjene. 'Prisluškivanje' nikada nije bilo lakše!