SPOZNAJTE SEBE

Svatko bi sebi trebao postaviti ovih 13 pitanja

01.09.2022 u 17:05

Bionic
Reading

Neka pitanja bole i radije ih izbjegavamo i ne postavljamo jer dovode u pitanje naše predodžbe i mišljenja o sebi. No, postoje neka neugodna pitanja koja bi si svatko trebao postaviti kako bi bolje upoznao sebe. To su osjetljiva pitanja koja mogu otkriti nešto što možda i ne želimo znati o sebi. Hoćete li se usuditi postaviti ih?

Svi imamo nešto na što smo posebno osjetljivi i što ne želimo da itko dira, a kamoli otkriva. Međutim, nije loše povremeno baciti malo svjetla na one dijelove sebe koje obično ostavljamo u psihološkoj sjeni: dobro je postati svjestan svojih strahova, nesigurnosti, emocionalnih problema i svjetonazorskih predrasuda.

Zašto ne početi već danas? Možda će vam se ovih 13 jednostavnih pitanja pokazati doista korisnima.

1. Što ne radite iz straha?

Istina je da strahovi nisu uvijek loši i često služe kao mehanizam nužan za preživljavanje, no ponekad se prepuštamo utjecaju strahova koji su očito iracionalni. Jedini način da ih deaktiviramo i omogućimo si slobodan rast kako bismo mogli ostvariti svoje ciljeve jest da ih osvijestimo.

2. Što vam je važnije – da vas drugi vole i da vam se dive ili da volite sami sebe?

Na ovo pitanje možete odgovoriti i 'jedno i drugo'. Naravno, točno je da sreća i zadovoljstvo podjednako ovise o dobivanju naklonosti drugih i zdravoj količini samoljublja. Međutim, problem nastaje kad jedno od toga dvoga prevagne. Nije zdravo ovisiti o divljenju i naklonosti drugih da biste se osjećali dobro. Jednako tako, ne treba pretjerano voljeti sebe nauštrb naših odnosa s drugima.

3. Koja je razlika između vašeg 'javnog ja' i vašeg 'privatnog ja'?

Ponašate li se u javnosti jednako kao i privatno? Jeste li društveni kameleon koji se uvijek želi stopiti s drugima kako bi se osjećao integriranim? Imajte na umu da težnja da budete netko tko niste samo kako biste ugodili drugima i osjećali se prihvaćeno u konačnici donosi samo bol i razočaranje.

4. Trudite li se ispuniti očekivanja drugih ljudi?

Nikada ne škodi razmišljati o svojim ciljevima i naporima koje u njih ulažemo. Važno je zapitati se jesu li ti ciljevi koje se nadamo postići doista nešto što će nas zadovoljiti? Možda je samo riječ o očekivanjima drugih koja se prisiljavamo ispuniti kako bismo zadovoljili njih?

5. Idealizirate li nekoga?

Svi smo skloni idealiziranju – primjerice, kad se zaljubimo. Kad nam se netko sviđa ili nas privlači, obično smo toj osobi skloni pripisati razne pozitivne osobine. Tada je jako važno biti svjestan da nekoga idealiziramo i pokušati primijeniti objektivniji objektiv, s manje filtera.

6. Mislite li da se ponašate na način koji nije dobar za vas?

Još jedno bolno pitanje koje si moramo redovito postavljati! Što ako smo uvučeni u začarani krug negativnih obrazaca ponašanja koje naprosto ne vidimo? Jedan je primjer tvrdoglavo uvjerenje da se, što god učinili, ništa neće popraviti (neću naći posao, neću moći izaći iz ove nezdrave veze itd.). Isto tako, ne biste trebali zanemariti ponašanja kao što su poremećaji prehrane, zlouporaba alkohola, pretjerana ovisnost o mobitelima itd. Ako prakticirate nezdrava ponašanja, za vas je bolje da to što prije osvijestite.

7. Postoji li netko tko vas ne cijeni, ali koga ne možete ostaviti?

Prijatelji, rodbina, pa čak i ljubavni partneri… U vašem životu može postojati jedna ili više osoba koje vas ne cijene onoliko koliko zaslužujete. Zapravo vas podcjenjuju. Možda je vrijeme da donesete odluku.

8. Mislite li da postoji nešto u vašoj prošlosti što još niste razriješili?

Područje mentalnog zdravlja stavlja velik naglasak na aspekt traume. Suvremeno društvo osvijestilo je važnost problema nerazriješene prošlosti – bilo da je riječ o zlostavljanju u djetinjstvu ili manjku ljubavi ili nečem trećem, također traumatičnom.

9. Volite li i poštujete li sebe onoliko koliko zaista zaslužujete?

U kakvom je trenutno stanju vaše samopoštovanje? Volite li sebe? Nemojte zaboraviti da ovo nisu konstante – ovi se naši osjećaji stalno kolebaju i mijenjaju. Uobičajeno je da oslabe ili fluktuiraju kao rezultat kompliciranih iskustava. Razmislite o tome kako se osjećate i kako doživljavate sebe.

10. Znate li stvarno brinuti o vezi?

Još jedno bitno pitanje koje si svatko mora postaviti! Naime, postoji mogućnost da prenosimo disfunkcionalne obrasce koje smo preuzeli iz svoje obitelji. Isto tako, moguće je da samo tražimo potvrde mitova o romantičnoj ljubavi, što će nam također donijeti samo patnju i nesporazume.

11. Okrivljujete li druge za stvari koje su vaša odgovornost?

Ovo je pitanje koje si neće svatko htjeti postaviti, jer je teško, neugodno i nije uvijek shvaćeno na pravi način. Međutim, u stvarnosti smo često skloni kriviti svoju obitelj i društvo za ono što nam se događa. Moguće je da vaše nisko samopoštovanje potječe iz disfunkcionalne obitelji. Ili je posljedica činjenice da ste upravo ostali bez posla ili prekinuli dugu vezu. Bez obzira što vam se dogodilo, vaša je odgovornost (i samo vaša) da djelujete i suočite se sa svime što vam se događa.

12. Radite li na svojim snovima i ciljevima ili se nadate sreći?

Možda se nadate da će vam sudbina sve što želite i o čemu snivate donijeti pred vrata? No, nemojte zaboraviti da su za postizanje ciljeva potrebni svakodnevni napori, motivacija, upornost i planiranje.

13. Upravljate li svojim emocijama ili dopuštate da vas ponesu?

Popis bolnih pitanja koja si morate postaviti ne bi bio potpun bez onog koje se tiče emocija, još jednog zanemarenog područja u kojem se ne osnažujete uvijek kako biste trebali. Vrijeme je za suočavanje! Razmislite: kako se nosite s negativnim emocijama? Dopuštate li da vas ponesu ljutnja ili bijes ili ih znate regulirati? Ne zaboravite da učinkovito upravljanje emocijama izravno utječe na našu opću dobrobit.