JET ZEROEMISSION

Stiže gliser koji leti i čuva okoliš

05.04.2022 u 09:42

Bionic
Reading

Pojam 'leteći čamac' možda vam zvuči glupo, ali jedna švicarska start-up tvrtka spremna je uvjeriti vas u suprotno. Naime, Jet ZeroEmission će, kako tvrdi, 2023. u Dubaiju lansirati prvi leteći čamac na svijetu, i to s pogonom na vodik. Start-up se udružio s tvrtkama Zenith Marine i DWYN kako bi izgradio novo plovilo s nultom emisijom, koje je prikladno nazvano Jet

S futurističkom siluetom nalik svemirskom brodu, jahta će biti duga 33 stope (oko 10 metara) i osmišljena je za prijevoz do 12 putnika (plus kapetan). Kao što ime plovila i sugerira, može se vinuti u zrak poput mlažnjaka, zahvaljujući sustavu za hidroglisere koji ga podiže 1,5 metar iznad vode, kako bi se osigurao manji otpor od onog kod standardnog glisera. Obloga folijom također pridonosi glatkoj vožnji, s manje traga na vodi, budući čamac lebdi i iznad nemirnog mora.

Pogon Jeta jednako je napredan. Bit će opremljen s dvije komore vodikova goriva koje će pokretati električne motore za tiho krstarenje bez emisija, i to pri velikim brzinama. Prema navodima švicarske tvrtke, Jet će moći doseći oko 18 čvorova tijekom podizanja iz vode i ustaliti se negdje između 35 i 40 čvorova tijekom krstarenja. Namjena će mu, kaže robna marka, uglavnom biti opsluživanje hotela i vrhunskih klijenata.

Istini za volju, sparivanje hidroglisera s vodikom i nije baš neki nov koncept. Naime, već postoji čitav niz primjera koji su kombinirali ovu vrhunsku tehnologiju. Zanimljivo je da Emirates Team New Zealand upravo gradi brzinski čamac na vodik koji će podržati trkaću jahtu AC75 na 37. America's Cupu.

Ipak, Jet ZeroEmission je poseban i dobiva sve ozbiljniji oblik. Tvrtka koju vodi poznati jahtaš Alain Thébault već je osigurala dio potrebnih sredstava od ukupno 11,4 milijuna dolara (oko 10 milijuna eura). Thébault u projekt također donosi i svoje bogato iskustvo. Naime, Francuz je prethodno projektirao i konstruirao trimaran hidrogliser pod imenom L’Hydroptère, kojim je postavio svjetski rekord u brzini jedrenja još davne 2009. Kao što se može i pretpostaviti, vrlo je uzbuđen zbog svog novog projekta.

'Drago nam je što možemo objaviti ovu najavu iz Dubaija i biti u mogućnosti proizvesti i lansirati The Jet, prvi brod na svijetu koji će ploviti bez buke, utjecaja valova i, posebno važno, emisija', rekao je Thébault u priopćenju u kojem je najavljen Jetov prvi polet koji će se dogoditi tijekom klimatske konferencije COP28 UAE u Dubaiju u studenom 2023.