UTRKA U GRADNJI NAJVIŠE GRAĐEVINE NA SVIJETU

I nakon Dubaija Dubai: Creek Tower bit će visok poput Mosora

13.03.2022 u 07:53

Bionic
Reading

Ono što su nekad bile Sjedinjene Države, danas su Ujedinjeni Arapski Emirati, a ono što je nekad bio New York, danas je Dubai. Barem kad su najviše građevine svijeta u pitanju. Trenutno najviši neboder na Zemlji, slavni dubajski 828 metara visoki toranj Burj Khalifa uskoro bi mogao biti nadmašen - u Dubaiju.

Tamo je prije nekoliko godina počela izgradnja Dubai Creek Towera, nepojmljivo visokog tornja koji bi sa svojih 1345 metara visine trebao prije svega služiti kao vidikovac, ali i kao pokusni kunić za testiranje novih granica u izgradnji visokih struktura. Da biste dobili predodžbu o dimenzijama tornja, to je otprilike nadmorska visina najvišeg vrha planine Mosor.

Premda se definicije najviše građevine mogu razlikovati, povijesno gledano smatra se da je Velika piramida u Gizi u vrijeme izgradnje sa svojih 146 metara visine bila najviši objekt izgrađen ljudskom rukom. Taj je naslov grobnica egipatskog faraona Keopsa držala više od 3800 godina, sve dok u engleskom gradiću Lincolnu 1311. nije dovršena katedrala čiji je toranj dosezao visinu od 159 metara. Sve do 1548. kad se toranj srušio, Lincolnska prvostolnica bila je najviša građevina na svijetu, a nakon nje na prvom mjestu popisa najviših izmjenjive su se razne europske sakralne građevine: katedrale u Beauvaisu, Strasbourgu, Hamburgu, Koelnu, Ulmu.

Godine 1894. naslov preuzima američka Philadelphija, čija je gradska vijećnica s tornjem visokim 167 metara tada predstavljala najviši doseg građevinske tehnologije. Prvi američki naslov simbolično je označio i polagano pomicanje središta globalne gospodarske i političke moći preko Atlantskog oceana, iz zapadne Europe prema SAD-u.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

U međuvremenu je u Americi "izumljen" i klasični neboder. U Chicagu je 1884. najnovijom tehnikom čeličnih nosivih okvira sagrađena zgrada Home Insurance Building: taj je protoneboder bio visok "samo" 42 metra, ali je predstavljao model za stotine i tisuće drugih visokih zgrada koje su počele nicati po središtima američkih velegradova. Sljedećih stotinjak godina bilo je "stoljeće Amerike". Na mjestu najviše građevine svijeta izmjenjivali su se neboderi u Chicagu i New Yorku: od 192-metarskog Singer Buildinga, preko ikoničkih newyorških nebodera Metropolitan Life Towera, Woolworth Buildinga, Chrysler Buildinga, Empire State Buildinga i u napadima 11. rujna srušenog WTC-a, pa sve do 442 metra visokog čikaškog Sears Towera.

Nakon nešto više od jednog stoljeća, težište seli u Aziju. Godine 1998. u malezijskom Kuala Lumpuru dovršeni su 452 metra visoki neboderi blizanci Petronas Twin Towers, najviši neboderi na svijetu do 2004. kad je titulu preuzeo 510-metarski toranj Taipei 101 izgrađen u glavnom gradu Tajvana. Gotovo sve je već poznato o Burj Khalifi, dovršenom 2009., ali još uvijek se ne zna kako će izgledati pogled na tu ikoničku dubajsku građevinu s budućeg pet kilometara udaljenog Creek Towera.

Predviđene visine od 1345 metara, taj bi toranj - ako doista bude sagrađen - trebao po visini nadmašiti Burj Khalifu za gotovo 500 metara. Njegova izgradnja počela je 2017. godine, ali dosad su napravljeni samo temelji: trebao je biti dovršen ove godine, no gradnja je prekinuta na neodređeno vrijeme zbog izbijanja pandemije covida-19. Dizajn tornja vrijednog milijardu dolara potpisuje slavni španjolski arhitekt Santiago Calatrava, a riječ je zapravo o elegantnoj građevini nalik na minaret na čijem bi se vrhu trebali nalaziti luksuzni restorani i vidikovac s pogledom od 360 stupnjeva. Stabilnost objekta osiguravat će mreža čeličnih kablova pričvršćenih za tlo, što će biti prvi inženjerski pothvat te vrste i tih razmjera u povijesti. Prema najnovijim planovima, Dubai Creek Tower trebao bi biti dovršen 2025.

Kako je riječ o doista unikatnom građevinskom pothvatu, toranj možda i ne zaslužuje biti na popisu najviših nebodera svijeta. Ipak, zbog svojih upravo gargantuanskih dimenzija, svakako zaslužuje da ga se spomene u kontekstu najviših građevina izgrađenih ljudskom rukom.