ZABAVNA IGRAČKA

Britanska kompanija uspjela je proizvesti plašt nevidljivosti. Možda nije savršen, ali...

21.04.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Ljubitelji Harryja Pottera sigurno će biti oduševljeni: britanska start-up kompanija Invisibility Shield Co objavila je da je uspjela proizvesti – plašt nevidljivosti. Preciznije, štit

Istina, ovdje ipak nije riječ o nekoj SF tehnologiji iz daleke budućnosti, ali novi proizvod mogao bi izvrsno poslužiti za igranje igre skrivača, odnosno kad se primjerice trebate sakriti od muža svoje ljubavnice ili od mafijaša koji je došao pokupiti reket.

Za samo 400 dolara možete kupiti pravokutnu tanku ploču površine otprilike jednog četvornog metra koja se koristi pametnim optičkim trikovima kako bi od pogleda sakrila sve što se nalazi iza nje. Tehnologija primijenjena u izradi Invisibility Shielda vrlo je jednostavna. Štit odbija svjetlost pomoću 'precizno dizajniranog niza leća' koje reflektiraju zrake svjetlosti u vodoravnom smjeru tako da je osoba koja se skriva iza štita gotovo potpuno zaklonjena.

Plašt nevidljivosti nije savršen: on ne može savršeno replicirati scenu iza subjekta, već je rekreira kao maglovit, zamagljen prikaz. Kako navode iz tvrtke, štit najbolje funkcionira na jednoličnim pozadinama kao što su primjerice pješčane plaže, guste šume, lišće, trava, nebo ili asfalt.

'Pozadine s definiranim vodoravnim linijama izgledaju jako dobro, a to mogu biti prirodne značajke kao što je horizont ili umjetne značajke poput zidova, tračnica ili oslikanih linija', stoji na stranicama kompanije. Uglavnom, novi britanski štit nevidljivosti mogao bi se pokazati jako zabavnom igračkom, ali ne morate od njega očekivati previše. Plašt nevidljivosti poput onoga kojim se koristi slavni mali fiktivni čarobnjak zasad će ipak ostati u fikciji.