KONTRACEPCIJA

Šezdeset godina nakon ženske pilule, dolazi i muška?

26.04.2022 u 17:01

Bionic
Reading

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama postale su dostupne tablete za sprečavanje trudnoće. Oralna hormonska kontracepcija - odnosno 'pilula' - znatno je doprinijela ženskoj emancipaciji, omogućila je seksualnu revoluciju i dugoročno promijenila društva diljem planeta

Žele li sudjelovati u planiranju obitelji, muškarci na raspolaganju imaju nekoliko metoda: apstinenciju, coitus interruptus, kondome, vazektomiju... No nijedna od tih metoda nije osobito elegantna, a neke nisu ni naročito učinkovite. Muški ekvivalent kontracepcijske pilule zasad ne postoji, ali i to bi se uskoro moglo promijeniti.

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Minnesota odlučili su učiniti nešto po tom pitanju i razviti nehormonsku pilulu za muškarce. S obzirom da je poznato kako je vitamin A neophodan za plodnost kod sisavaca, a njegov nedostatak uzrokuje sterilnost, znanstvenici su se usmjerili na proučavanje mehanizama koji stoje iza tih procesa. Nakon dugotrajne potrage, pronašli su eksperimentalni spoj koji blokira protein poznat kao receptor retinoične kiseline alfa (RAR-α), a odgovoran je za vezanje na jedan oblik vitamina A u našim stanicama. Znanstvenici iz Minnesote nadaju se da bi selektivno blokiranje proteina RAR-α moglo kod muškaraca izazvati privremenu sterilnost, bez ikakvih drugih nuspojava.

Nakon provedenih preliminarnih laboratorijskih testova na miševima, čini se da eksperimentalni spoj - nazvan GPHR-529 - djeluje baš onako kako su se znanstvenici nadali. Mužjaci miševa koji su tretirani tim spojem tijekom četiri tjedna imali su znatno smanjen broj spermija i bili su sterilni bez ikakvih drugih vidljivih nuspojava. Znanstvenici su procijenili da je GPHR-529 učinkovit 99 posto u sprečavanju trudnoće, a otprilike četiri do šest tjedana nakon prestanka uzimanja spoja miševi su ponovno bili plodni. I druga istraživanja na životinjama pokazala su da bi metoda blokiranja proteina RAR-α trebala biti učinkovita i sigurna, no to je tek prvi korak prema odobravanju eksperimentalne muške kontracepcijske pilule.

Krajem ove godine očekuje se da će početi prva klinička ispitivanja spoja GPHR-529 na ljudima, što znači da muška pilula ipak nije tako daleko u budućnosti. U svakom slučaju, ženska pilula unijela je revoluciju u društvene odnose: hoće li tako biti i s muškom, pokazat će vrijeme.