SUMNJATE U NEVJERU?

Šest koraka za svladavanje partnerskog 'šaranja'

06.04.2022 u 09:01

Bionic
Reading

Nevjera je nešto s čime smo se svi susreli – uvijek postoji netko u društvu tko je varao ili vara partnericu ili partnera; možda smo i sami nekada malo varali, možda bili u vezi s nekim tko vara ili pak bili rame za plakanje nekome od svojih prijatelja ili prijateljica koji su otkrili da su prevareni

Nevjera je nešto s čime smo se svi susreli – uvijek postoji netko u društvu tko je varao ili vara partnericu ili partnera; možda smo i sami nekada malo varali, možda bili u vezi s nekim tko vara ili pak bili rame za plakanje nekome od svojih prijatelja ili prijateljica koji su otkrili da su prevareni.

Iako smo itekako svjesni da se nevjera može jednako tako dogoditi i nama, uglavnom o njoj ne razmišljamo kao o realnosti sve dok nas jednom ne lupi po glavi.

No ako jednoga dana slučajno nabasate na neku poruku u njegovom/njezinom telefonu koja vam se učini samo malo, malčice, preintimnom, prije nego izbacite partnera/partnericu iz kuće, stanite! Uzmite vremena, udahnite i razmislite kako bi bilo najbolje reagirati na situaciju, recimo kroz ovih šest koraka.

Napravite popis 'za' i 'protiv'

Ma kako trivijalno zvučalo, nije glupo. Stavite svoje sumnje na papir i razmislite: koliko vam je stalo do ovog odnosa? Hoćete li moći prijeći preko varanja ukoliko se vaši strahovi pokažu istinitima? Možete li zamisliti budućnost s osobom koja vas je prevarila?

Psiholozi ističu da je ovo važan prvi korak jer ako se ne pozabavite svojom sumnjom, ona će vjerojatno samo rasti i izjedati vas. Krenete li s pisanjem popisa, ona više neće biti samo u vašoj glavi, eksternalizirat ćete je, a to je odličan poticaj da krenete proaktivno rješavati svoj problem.

Razmislite o dokazima svojih sumnji i zapišite ih

Nemojte dopustiti da vas potpuno obuzme uvjerenje da ste prevareni. Što ako samo projicirate neko prošlo loše iskustvo na svoj sadašnji odnos? Primjećujete li da postoji obrazac koji se ponavlja? Na čemu temeljite svoje strahove? Imate li neke konkretne dokaze?

Lako je moguće da će vaš partner, suočite li se s njime, sve poreći. Morate biti spremni na to. Zato - pišite. Sve. Svaku stvar koju on ili ona radi a koja vas tjera na sumnju. Tako ćete lakše zadržati fokus u suočavanju, a čak i ako ispadne da vas ne vara, ako radi stvari koje vam smetaju, očito je da svejedno imate razloga za razgovor.

Razgovarajte s prijateljima

U ovakvim situacijama patiti i gristi se u samoći nije najbolja stvar koju možete učiniti. Dapače, uvijek je bolje potražiti savjet prijatelja, bez obzira želite li ga doista čuti – znak je zrelosti moći čuti i neke stvari koje vam se možda neće svidjeti. No takvi razgovori pomoći će vam staviti stvari u perspektivu. A i zamislite samo: odlučite li se na konfrontaciju s partnerom i otkrijete da vas doista vara, koliko će vam lakše biti što ćete već imati nekoga uz sebe tko je upoznat sa situacijom, koga možete odmah nazvati i isplakati se.

Zapisujte svoje misli i osjećaje

Ako vam se čini da umišljate i ludite, počnete li zapisivati svoje osjećaje i razmišljanja, to će vam itekako pomoći racionalizirati svoje stanje, a uz to će dobro doći da lakše razumijete što vam se događa. Takav popis također će biti koristan budete li odlučili razgovarati s partner(ic)om – pomoći će vam da se lakše orijentirate u razgovoru, da ne zaboravite važne stvari koje biste u tom razgovoru svakako trebali reći i raščistiti.

Dajte partneru do znanja da želite razgovarati

Obično u ovakvim situacijama nije lako zapodjenuti taj sudbonosni razgovor. Želite biti posve 'spremni'. Ali nemojte čekati 'pravi' trenutak, jer čekanje je zapravo samo strategija izbjegavanja, stvorite pravi trenutak. Recite partneru da postoji nešto o čemu biste željeli razgovarati. Dogovorite se kad će to biti i gdje. Neka bude neko mjesto po vašem izboru, negdje gdje se osjećate zaštićeno i ugodno. Sami postavite scenografiju – to će vam dati bolji osjećaj kontrole nad situacijom, a samim time i prednost u konfrontaciji s partnerom.

Unaprijed odredite svoje granice

Prije nego se odlučite na suočenje s partner(ic)om bilo bi dobro da unaprijed odlučite točno što ćete učiniti ukoliko se pokaže da su vaše sumnje bile opravdane. Hoćete li zatražiti da iseli? Ili da od sada neko vrijeme spava u dnevnoj sobi? Koliko god vam se vaše sumnje činile opravdanima, ništa vas ne može pripremiti na udar realnosti saznanja da ste bili u pravu. Zato je najbolje unaprijed odlučiti što ćete učiniti i držati se toga. Kad vas preplave emocije i jad, nećete biti u stanju racionalno razmišljati. Ako vas vara, mora biti barem toliko fer da napravi točno ono što tražite kako biste mogli na miru razmisliti o svemu.