KULTOVI

Rocket Ranch - okupljalište ljubitelja SpaceX-a i hodočasnika u čast Elona Muska

27.01.2023 u 16:47

Bionic
Reading

SpaceX nije obična tvrtka, a njezin osnivač Elon Musk nije običan poduzetnik. Kao i svojim električnim automobilima Tesla, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu uspio je i svojim svemirskim programom potaknuti kolektivnu imaginaciju i prikupiti - uz nešto neprijatelja - odanu sljedbu diljem planeta. Jedna od bizarnijih inkarnacija tog fenomena je i Rocket Ranch.

Na krajnjem jugu američke savezne države Teksas, blizu mjesta gdje se Rio Grande ulijeva u Meksički zaljev, nalazi se priobalna ravnica poznata pod nazivom Boca Chica. Premda je riječ o zaštićenom utočištu divljih životinja, močvarnom području koje je dom za najmanje 520 različitih vrsta ptica, američke federalne vlasti dopustile su SpaceX-u da tamo uspostavi svoju svemirsku bazu.

Ondje je Muskova tvrtka u posljednjih desetak godina izgradila cijelo golemo postrojenje za konstrukciju i lansiranje svemirskih letjelica poznato kao Zvjezdana baza, odnosno, Starbase. U Boca Chici SpaceX je započeo s izgradnjom i testiranjem prototipova svog dosad najambicioznijeg projekta - Starshipa. Ova SpaceX-ova raketa sljedeće generacije, oblikovana poput divovskog srebrnog metka, trebala bi jednoga dana prevoziti ljude i stvari na Mjesec, Mars i druge udaljene svjetove.

Za razliku od postojećih raketa, Starship je projektiran za višekratnu upotrebu, dakle za uzlijetanje i slijetanje na Zemlju i druga svemirska tijela. Od 2019. u Boca Chici su započela testiranja raznih prototipa Starshipa. Gotovo sva lansiranja završila su katastrofalnim eksplozijama, sve do svibnja 2021., kad je prototip pod nazivom SN15 uspješno lansiran i nakon šest minuta provedenih u atmosferi meko sletio natrag na lansirnu rampu. Doduše, motor SN15 je nakon slijetanja zahvatio manji plamen, ali je vatra automatski ugašena pa je taj probni let proglašen velikim uspjehom.

Zasad nije objavljeno kad će nova Muskova raketa iz Starbasea krenuti na svoje prvo putovanje u Zemljinu orbitu, ali je pompa povezana sa Starshipom u taj izolirani kutak Teksasa privukla odanu Muskovu sljedbu koja želi izbliza svjedočiti stvaranju povijesti svemirskih letova i promatrati lansiranja Starshipa. Desetak kilometara od Starbasea, na samoj obali Rio Grandea, skupina svemirskih entuzijasta uspostavila je trajnu bazu za sve poklonike SpaceX-a.

Do takozvanog Rocket Rancha dolazi se neupadljivim makadamom na koji se skreće s glavne ceste koja povezuje Starbase s tridesetak kilometara udaljenim gradom Brownsvilleom. Put vodi kilometrima kroz dosadnu ravnicu prošaranu niskim raslinjem i ponekim stablom, a sam Ranch nalazi se na obali rijeke i okružen je zelenilom.

Rocket Ranch Izvor: Profimedia / Autor: SPACEX / UPI / Profimedia

Većina stanovnika tog svemirskog utočišta stalno ili povremeno živi u kamp kućicama i mobilnim domovima smještenim oko glavne zgrade, tamnosive jednokatnice u kojoj se nalazi restoran i kafić ispunjen svemirskim parafernalijama. Pokraj šanka nalazi se lutka odjevena u svemirsko odijelo, u kuhinji su roboti zavareni od komada starog željeza, a na narančastim zidovima vise fotografije astronauta, Mjeseca, Marsa - i raznih inačica Starshipa.

Postoji i nešto što izdaleka djeluje kao oltar za štovanje lika i djela Elona Muska. U slikovitom Rocket Ranchu nalazi se i natkrivena pozornica, te velika povišena terasa s koje se pruža najbolji pogled na lokaciju lansiranja SpaceX-ovih raketa. Muskovi obožavatelji u kampu svakodnevno prate sva zbivanja oko svemirske kompanije, ili se naprosto druže u prijateljskom okruženju istomišljenika.

A na dan lansiranja u Ranchu broj nazočnih se višestruko povećava. Prevladava praznična atmosfera, a kasnije se danima detaljno prepričavaju proživljena iskustva. I svatko je dobrodošao! Pod uvjetom da ne kaže ni jednu jedinu riječ protiv SpaceX-a i njegovog slavnog osnivača.