MUZEJI

Rimski Garum uči nas talijanskoj povijesti kroz hranu

02.11.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Kroz povijest su se cijela društva izgrađivala na prehrambenim navikama, može se reći i da je cijeli razvoj čovječanstva praćen razvojem hrane. Mnogi od recepata kroz povijest danas bi bili sasvim nejestivi, kao što nam je nezamislivo da su ljudi za kuhanje koristili posuđe i pribor kakve možemo naći u muzejima. Recimo, u jednom od novijih rimkih muzeja

Brojni recepti, upute za čuvanje i pripremu namirnica, antikvitetni kuharski pribor, uređaji, peći... sve to može se vidjeti u Muzeju kuhinje Garum u Rimu. Ta ustanova i svojim imenom odaje poštovanje prema prošlosti hrane, garum je naziv za riblji umak koji se iznimno često i naveliko koristio u antičkom Rimu. Uostalom, cijeli je muzej posvećen povijesti hrane. A gdje bi mogao biti nego u jednoj od svjetskih kulinarskih prijestolnica, glavnom gradu Italije.

Naime, povijest kuhanja neodvojiv je dio talijanske povijesti. To je jedan od razloga i za lokaciju muzeja na brdu Palatin, tamo gdje je po legendi vučica othranila osnivače Rima Romula i Rema, gdje je nastao ovaj blistavi grad i gdje su kasnije živjeli njegovi najvažniji carevi.

'Kuhanje kao način čitanja suvremene povijesti često je zapostavljeno. Ono je proizvod svoga vremena i može nam mnogo govoriti o običajima, načinu razmišljanja, ekonomskim i političkim prilikama... Zbog toga su kuharice često mnogo više od onoga što izvorno jesu', nedavno je za BBC Travel misiju muzeja objasnio njegov direktor Matteo Ghirghin.

Njegove riječi pojačavaju neki od izložaka, poput 120 starih talijanskih kuharica u muzejskoj kolekciji, a koje zorno dočaravaju povijesne promjene kroz vrijeme. Recimo, značajan broj tih knjiga potječe iz vremena Napoleonovih osvajanja i zapravo — skoro uvredljivo za 'vjernike' talijanske kuhinje — većim dijelom predstavljaju francusku kuhinju, pokazjući koliko je francuska kultura utjecala na talijansko društvo 19. stoljeća. Tu je i dragulj zbirke, kuharica kuhara pape Pija V. Bartolomea Scappija, koja otkriva što se u Vatikanu kuhalo krajem 16. stoljeća.

Ili pak jedna od najuzbudljivijih kuharica u povijesti, 'Znanost u kuhinji i umjetnost dobrog blagovanja' Pellegrina Artusija iz 1891., koja sadrži mnogo više od samih recepata, pa Artusija mnogi zovu prvim kulinarskim blogerom, zagovornikom korištenja lokalnih, sezonskih i kvalitetnih namirnica koje će — kako je pisao — 'učiniti da kuhar sjaji'.

  • +7
Museo della Cucina Izvor: Museo della Cucina / Autor: Promo

Muzej je još u fazi razvoja, a planovi su ambiciozni. Primjerice, tamo će biti moguće organizirati kušanja nekih od starih recepata, bankete i slična događanja, a cijela kolekcija kuharica će biti digitalizirana i dostupna širokoj javnosti zaljubljenika u kuhanje i finu gastronomiju.

No, već i sada Museo della Cucina je putovanje kroz pet stoljeća kuhanja, ponekad i bizarnog, od pite od jegulja preko pržene žablje jetre do Artusijeve slatke tjestenine, pa sve do pizze. Teško ćete naći zabavniji način za pregled talijanske povijesti i kulture izgrađene u kuhinji i oko nje.