ČETVRT STOLJEĆA NAKON KRAĐE

Pronađen 'nestali' Aston Martin Jamesa Bonda

11.02.2022 u 09:02

Bionic
Reading

Svaki filmofil i ljubitelj Jamesa Bonda dobro se sjeća njegova Aston Martina DB5, ljepotana kojim je slavni agent 007 vješto upravljao u filmovima 'Goldfinger' i 'Thunderball'. Nakon što je taj grand tourer koncem 90-ih misteriozno nestao iz osiguranog hangara u zračnoj luci u Boca Ratonu, sada ga je, nekih 25 godina poslije, pronašla tvrtka Art Recovery International.

Ta grupacija, specijalizirana za lociranje izgubljenih ili ukradenih luksuznih predmeta, navodno je ukradeni Bondov srebrni automobil pronašla u 'privatnom posjedu' na Bliskom istoku, premda nije navela točnu lokaciju. Anonimni vještak potvrdio je da je vozilo original, šasija br. DP216/1, a ne jedna od dviju replika (jedna napravljena za promidžbene svrhe i jedna kao akcijski rekvizit rabljen za duge kadrove u Bondovoj filmskoj franšizi).

Christopher Marinello iz Art Recovery Internationala rekao je za Telegraph da ne vjeruje da je trenutačni vlasnik, kada je kupovao automobil, znao da je ukraden.

Nakon što ga je Sean Connery vozio u filmu 'Thunderball' (1965), Bondov Aston Martin DB5, opremljen nizom spektakularnih naprava, vraćen je u sjedište Aston Martina. Potom je s njega skinuta sva 'špijunska oprema' te automobil prodan kolekcionaru Gavinu Keyzaru.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Nakon što je Keyzar vratio obični stari DB5 natrag u 'Bond konfiguraciju', s punim paketom opreme namijenjene agentu, automobil je prodao draguljaru iz savezne države Utah Richardu Loseeju. Losee ga je dao otpremiti kući i držao ga je u svome posjedu 15 godina. Sportski coupe zatim je 1986, na aukciji Sotheby'sa u New Yorku, za 250.000 dolara prešao u vlasništvo floridskog građevinskog poduzetnika, trgovca nekretninama i kolekcionara automobila Anthonyja V. Pugliesea III. Sljedeće desetljeće Bondov DB5 pojavljivao se na raznim izložbama automobila i događanjima posvećenim liku Jamesa Bonda. Automobilski stručnjaci Robb Reporta, luksuznog lifestyle magazina 1995. čak su ga imali prilike odvesti i na probnu vožnju.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Bondov vjerni prijatelj na četiri kotača ukraden je iz hangara na Floridi dvije godine poslije, 1997, nakon čega je osiguravajuća kuća vlasniku Puglieseu isplatila prijavljenih 4,2 milijuna dolara i ponudila 100.000 dolara kao nagradu za informacije o lokaciji DB5.

Sada Art Recovery International daje današnjem vlasniku priliku da se prvo dobrovoljno javi prije nego što poduzmu daljnje korake.

'Naša je politika da vlasnicima ukradenih i opljačkanih predmeta damo priliku da učine ispravnu stvar', rekao je Marinello za Telegraph.

Bondov Aston Martin DB5 sada se procjenjuje na oko 25 milijuna dolara.