ASTON MARTINOV PRVI SUPERBIKE

Trkaći monstrum dostojan Bonda kojeg je vrijedilo čekati

09.07.2022 u 11:53

Bionic
Reading

Kada je nedavno čuvena britanska marka Aston Martin objavila da su isporuke željno iščekivanog AMB 001, prvog motocikla tog proizvođača poznatog po sportskim automobilima, konačno počele, čak dvije i pol godine nakon što je debitirao, tisak se ovako našalio: 'Da je prvi motocikl Aston Martina bio film o Bondu, mogao bi biti naslovljen 'Bolje kasno nego nikad ne reci nikad više'

To je naravno bila aluzija na Bondov omiljeni automobil i zaista dugo isčekivanje, s obzirom da je ograničena serija AMB 001 debitirala na sajmu motocikala u Milanu još u studenome predpandemijske 2019.

I baš kao što je obećano, motocikl namijenjen isključivo za trkaće staze, koji je rezultat suradnje s renomiranim graditeljem Brough Superior, pravi je superbike. Naime, kombinira jedan od upečatljivijih dizajna motocikala posljednjih godina s iznimno velikom snagom. Sav njegov čar dolazi od Brough Superiors V-twin motora, prvi put 'nabrijanog' do krajnjih granica i sposobnog proizvesti zadivljujuće 183 KS (tri više od obećanih).

Izvorno je taj motocikl trebao krenuti u proizvodnju u tvornici Brough Superior u Toulouseu u Francuskoj koncem 2020, no tvorci su u posljednji čas zaključili da im treba još nešto dodatnog vremena. Čak ako je odgoda djelomično bila uzrokovana i pandemijom, može se reći da su stručnjaci sasvim dobro iskoristili dodatno razdoblje. Naime, kašnjenje je Aston Martinu i Brough Superioru dalo više vremena da testiraju motocikl na stazi i uvjere se da je u stanju postići sve zadane ciljeve.

'Sretni smo što smo ispunili planove što se tiče performansi, s izlaznom snagom od 183 KS i 'suhom' težinom (težina motocikla bez tekućina, op.a) od 185 kilograma. AMB 001 potpuno je originalni motocikl za trkaće staze koji potiče sva osjetila i pruža nevjerojatne performanse. Karakterističan zvižduk turbo motora upotpunjuje jedinstvenu pojavu ovog izvanrednog motocikla', pohvalio je bez imalo zadrške, po prvim isporukama, svoj proizvod Thierry Henriette, predsjednik Brough Superiora.

Aston Martin AMB Izvor: Aston Martin / Autor: Promo

Aston Martin, pak, kaže da je prvih 30 motocikala AMB 001 isporučeno kupcima diljem svijeta, uključujući Japan, Australiju i Sjevernu Ameriku. Ukupno će biti proizvedeno stotinu primjeraka tog ljepotana vrijednog 88.000 funti (oko 103.000 eura ili 108.000 američkih dolara), od kojih je u trenutku početka isporuke bilo prodano već 90. Ako se želite predbilježiti za jedan od posljednjih 10, vjerojatno ste već zakasnili.

No, bez obzira na to dočepate li se jednog (možda putem posrednika) ili ne, vjerojatno ćete ga u nekom trenutku imati prilike vidjeti na djelu, čak i izvan trkaćih staza. Naime, teško je zamisliti da se u nekom trenutku neće pojaviti u filmu o Jamesu Bondu. Ipak je to Aston Martin.