ŽENSKA PRAVA

Saudijke koje ruše predrasude za volanom

27.01.2022 u 09:31

Bionic
Reading

Prošle su tek četiri godine otkako su žene Saudijske Arabije slavile konačno ukidanje zakona iz 1957. koji im je zabranjivao da voze automobile u svojoj zemlji, a s Bliskog istoka već stižu nove uznemirujuće vijesti za sve one koji smatraju kako ženama nije mjesto za volanom

Saudijska opća uprava za promet nedavno je na svom Twitteru objavila poziv svojim državljankama da se odsad mogu prijaviti i za – posao taksista. Dio je to ambicioznog plana sveobuhvatnih ekonomskih i društvenih reformi Vision 2030 koji aktivno gura princ Mohammed bin Salman u nastojanju da izgradi uspješnu kulturu koja potiče i osnažuje sve članove društva, poglavito žene. 'Ni Saudijska Arabija nije što je nekad bila' – prokomentirat će u šali poneki stereotipni pripadnik muškog roda, vjerojatno isti onaj koji će kad mu Uber javi da po njega dolazi ženska vozačica stisnuti cancel ride.

No, tu priči nije kraj: u ožujku ove godine, između gradova Haʼila i Rijada, prvi put u povijesti održat će se trodnevni Rally Jameel, prvi off-road reli rezerviran isključivo za ženske natjecateljice. I to nakon što su upravo led već probile Dania Akeel i Mashael Alobaidan, prve saudijske vozačice koje su dobile priliku sudjelovati na spektakularnom 44. Dakar Rallyju. Inicijative poput ovih već godinama svesrdno podržava Auto-moto savez Saudijske Arabije (SAMF), kako bi ohrabrio i potaknuo čim više žena da se odluče za vožnju.