PREDRASUDE O SPOLOVIMA

Pet mitova o ženskoj seksualnosti koje treba razbiti

07.05.2022 u 07:49

Bionic
Reading

Kad vide izazovno odjevenu i našminkanu ženu, muškarci i žene uglavnom imaju potpuno različite pretpostavke o njezinim namjerama: muškarac će uglavnom naprečac zaključiti da je sasvim sigurno u potrazi za seksualnim partnerom, dok će žena najčešće pomisliti da samo želi biti privlačna iako ne isključuje i mogućnost seksa ali i veze

Ženska seksualnost stoljećima je pogrešno tumačena jer je uglavnom vođena muškom perspektivom, temeljena na tradicionalnim kulturnim ulogama i skrivena pod gustom koprenom društvenih inhibicija. Vrijeme je da razbijemo najčešće mitove o ženskoj seksualnosti.

Žene rjeđe doživljavaju orgazam od muškaraca

Za ženski orgazam nije dovoljna stimulacija erogenih zona: najvažniji ženski seksualni organ je mozak. Ako žena nije dovoljno opuštena, ako je nešto muči, pod stresom je, dekoncentrirana i umorna, nikakva seksualna aktivnost neće je uspjeti dovesti do orgazma. S druge strane, žene mogu lakše od muškaraca doživjeti višestruke orgazme ili više orgazama za redom. Također, istraživanja su pokazala da je podjednak broj žena i muškaraca koji masturbiraju.

Žene žele manje seksualnih partnera od muškaraca

Točno je da su neke žene manje sklone avanturističkom seksu, ali to nije osobina koja se posebno pripisuje ženskome spolu – nisu ni svi muškarci skloni čestom mijenjaju seksualnih partnera. No, kako je ženska seksualnost kulturološki inhibirana, pravu sliku vjerojatno nećemo dobiti tako skoro, dokle god postoje snažni pritisci na žensku seksualnost od obitelji, vjerskih zajednica, putem medija i iz okoline.

Žene naprosto ne vole seks u jednakoj mjeri kao i muškarci

Ova tvrdnja ne može biti dalje od istine. S obzirom na količinu negativnih poruka kojima su djevojčice odmalena bombardirane kad je riječ o njihovoj seksualnosti, ženama bi trebalo čestitati što uopće vole seks! Mnoge žene odrastaju s uvjerenjem da njihovo seksualno zadovoljenje i ugoda nije dio 'plana' – stoga nije ni čudo da ga mnoge i ne očekuju niti traže, a dodatno im otežava i činjenica da za mnoge muškarce seks znači sam fizički čin penetracije.

Žene postaju seksualno inhibiranije što je odnos s partnerom ozbiljniji

Seks je najopušteniji i najluđi dok traje prva zaljubljenost, što je otprilike šest mjeseci do maksimalno godinu i pol dana. Kako zaluđenost novim partnerom polako počne blijedjeti, bude se inhibicije – sve one negativne poruke o seksualnosti koje su im usađene do tada su spavale zimski san. No, dugoročno, tek sa sazrijevanjem odnosa između partnera dolazi pravo vrijeme za pažljivo istraživanje seksualnih granica što je temelj za seksualno bogat i neinhibiran odnos. U suprotnome, ono što se može protumačiti kao veća seksualna inhibiranost s dugogodišnjim partnerom, zapravo je vjerojatno samo dosada.

Žene gube interes za seks nakon dugo godina braka

Nije stvar u tome da žene doslovno gube interes za seks. Poznata stručnjakinja za žensku seksualnost Emily Nagoski upozorava da se kod većine žena seksualna želja budi u odgovoru na podražaj, dok tek njih oko 15 posto doživljava spontanu seksualnu želju. Dakle, za većinu žena ključan je kontekst – potrebno je stvoriti okolnosti u kojima će žena željeti seks. Muškarcu nije problem uživati u seksu kratko nakon svađe s partnericom, ali ženi je potreban uvod – zavođenje, flert, postupan rast seksualne privlačnosti i uzbuđenja.

Dakle, žene nisu fizički predodređene da manje vole ili manje uživaju u seksu, da ne doživljavaju orgazme, ne vole seks za jednu noć i da prije ili kasnije posve izgube interes za seks, ili da im on s vremenom postaje nešto prljavo. Dapače, ženska je seksualnost još uvijek nedovoljno istraženo vrelo želje i strasti i tek kad se ukloni društvena stigma koja ih prigušuje ljudski će rod moći istinski iskusiti nepregledne mogućnosti užitaka koju im može omogućiti vlastita tjelesnost.