TRENDOVI

Omiljena zagrebačka mjesta za izlazak: Top 5 wine barova

24.01.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Poželjeli ste svoje slobodne sate provesti u ugodnom ambijentu nekog zagrebačkog lokala, uz čašu vrhunskog vina i pokoji ukusni zalogaj? U tom slučaju, svakako predlažemo da razmotrite jedan od pet wine barova s naše liste

Mnogi se slažu da je zagrebačka vinska scena posljednjih godina izuzetno živahna čemu, osim niza degustacija, sajmova te brojnih novootvorenih vinoteka, svjedoči i rastuća popularnost vinskih barova kao mjesta izlazaka.

Ovaj ugostiteljski format, koji se izdvaja bogatim izborom kvalitetnih domaćih i inozemnih vina na čaše, nerijetko popraćenih ponudom jednostavnih jela ili sirnih plata, postaje omiljeno okupljalište brojnih poklonika ovog 'božanskog nektara', ali i svih onih koji preferiraju opuštenu atmosferu i razgovor neometan bukom iz zvučnika.

Stoga, za sve koji žele svoj izlazak obogatiti notom hedonizma i novim enološkim iskustvima te pritom zagarantirano izbjeći jutarnju glavobolju, donosimo pet barova koji se ističu pažljivo osmišljenim interijerom, ugodnom klijentelom, besprijekornom poslugom, pozitivnim recenzijama i naravno – impresivnom vinskom kartom.

Bornstein Wine Bar & Shop

Nedaleko zagrebačke katedrale, u 200 godina starom podrumu na Kaptolu, krije se pravi vinski raj. S ovog mjesta korijene vuče prva i najstarija privatna vinoteka u Hrvatskoj, koja se smatra pretečom hrvatske moderne vinske scene.

U sklopu vinoteke danas se nalazi i atraktivan wine bar, jedan od rijetkih koji u momentu osvaja toplinom svog uređenja, ali i vrhunskom ponudom pomno selektiranih hrvatskih i svjetskih vina, upotpunjenih ukusnim zalogajima kreiranih od namirnica domaćih proizvođača.

Pritom, oduševit će vas strast koju prema vinima gaje vlasnik i zaposlenici, kao i njihovo veliko znanje i iskustvo, pa ćete u Borsteinu imati priliku i štošta naučiti. Između ostalog, ovdje se organiziraju vinske degustacije, proslave, predavanja te vinske večere za koje se redovito traži mjesto više.

Bastion No. 19

Smješten u Masarykovoj ulici, na frekventnom potezu od Tesline do zagrebačkog HNK, ovaj relativno mali lokal jedan je od uvjerljivo najuzbudljivijih i najinovativnijih wine barova u gradu.

Bogatu ponudu vina redovito nadopunjuju u potrazi za što boljim i raznovrsnijim primjercima, a također nude i odličan izbor craft piva, destilata i kave. Zahvaljujući odličnoj, urbanoj atmosferi koja u njemu caruje, rijetki su oni trenuci u danu kada nije dupkom krcat brojnim obožavateljima prirodnih vina, ali i studentima, poslovnjacima te umjetnicima iz obližnjih kazališta - Gavella, HNK ili Kerempuha - koji su u njemu pronašli svoje omiljeno mjesto za okupljanje.

Pupitres bar

Nastao iz velike ljubavi i strasti koju prema vinima gaji njegova vlasnica, sommelierka Jelena Šimić Valentić, ovaj prvi vinski boutique u Frankopanskoj ulici vrlo je brzo stekao status vodećeg wine bara u Zagrebu.

Misija ovog mjesta je promicati i uzdizati vinsku kulturu u Hrvatskoj, pa se tako u Pupitresu redovito održavaju već popularne Vinske škole, a mogu se pronaći i edukativne knjige o vinu, žestokim alkoholnim pićima, kavi, čajevima…

Njegovi su konobari redom diplomirani enolozi, bogata vinska ponuda nadopunjuje se i mijenja gotovo svakodnevno, uz odličan izbor vinskih snackova. Interijer je pomno osmišljen, sa zidovima u boji šampanjca i dizajnerskim namještajem u tonovima vina različite starosti, uz tek poneki pink detalj u boji rozea, što večeri uz čašu vina, ugodno društvo i jazz čini još ležernijima.

Cheese bar

Ne dajte se zavarati nazivom jer Cheese bar, kojeg ćete teško zaobići prolazeći Europskim trgom, punopravni je wine bar, s impresivnom vinskom listom na kojoj se nalazi devedesetak etiketa hrvatskih vinara, koje se sve toče na čaše.

Uz vino će vam obavezno servirati i nekoliko kriški vrhunskog sira, a ukoliko se apetiti povećaju, Cheese bar odnedavno, uz standardne vinske zalogaje, nudi i konkretne obroke. U Cheese baru katkad je nemoguće pronaći slobodno mjesto, čemu su nesumnjivo pridonijele njihove originalne marketinške aktivnosti, poput prodaje kamenica po promotivnim cijenama subotom ili kuhanja sarme zimi ispred bara.

U svakom slučaju, mjesto za uživanciju na ostakljenoj terasi u samom srcu metropole.

Bellucci Coffee & Wine bar

Vrijeme je da se nakratko udaljimo iz strogog zagrebačkog središta i uputimo do Trešnjevke gdje vas na križanju Baštijanove ulice i Višnjevca čeka ovaj šarmantni lokal, koji osim originalne selekcije vina iz Hrvatske i Italije, nudi i vrhunsku, probranu kavu. Stoga je Bellucci idealno mjesto za opuštanje uz kavu i kolače ujutro, a uz čašu vina i ukusne plate navečer.

U njihovom ćete se toplom ambijentu, okruženi drvenim namještajem i stolicama presvučenim kožom dok u pozadini svira ugodna playlista, definitivno osjećati kao kod kuće. Pri kreiranju vinske karte, koja sadrži više od sedamdeset etiketa, nastojali su ne bazirati se isključivo na trendovima, nego su u ponudu uvrstili i mnoge manje poznate vinare odnosno vinske sorte, poput crne malvazije. Od ostalih wine barova razlikuju ih i cijene, koje su znatno pristupačnije od onih u lokalima slične kategorije.