GLUMA: KLARA MUCCI

Odvažna žena za odvažne uloge: Splićanka Klara Mucci svoje prve uloge ostvarila je u inozemnim projektima

07.01.2022 u 09:27

Bionic
Reading

Splićanka Klara Mucci (33) atraktivna je i talentirana glumica koja je svoju filmsku karijeru započela u inozemstvu. Snimala je diljem Europe, surađivala s brojnim značajnim imenima, pred njom je zacijelo izazovna karijera

San je svake mlade glumice da joj se posreći filmska uloga u kakvoj velikoj, inozemnoj produkciji, pa da još k tome za tu svoju izvedbu pobere niz hvalospjeva filmske kritike i mušičave festivalske publike. No, malobrojne su one kojima se spomenuti snovi ostvare - privući pozornost izbirljivih inozemnih agenata, a onda na audiciji potući glumačke konkurente iz cijelog svijeta, itekako je zahtjevan pothvat.

Naša sugovornica Klara Mucci (33), atraktivna i talentirana splitska glumica, jedna je od rijetkih kojima to već godinama uspješno polazi za rukom.

Njezino izvorno ime je Klara Mučibabić, no skratila ga je na prijedlog inozemnih agenata zbog, kako kaže, lakšeg izgovora. Svoju sad već zavidnu međunarodnu filmsku karijeru počela je razvijati još u studentskim danima, dok je uz Akademiju dramskih umjetnosti ambiciozno završavala i modni dizajn na Tehničko-tehnološkom fakultetu. Za razliku od većine glumačkih kolegica koje su svoj zanat brusile na domaćem terenu, Klarina je karijera krenula u obratnom smjeru - svoje prve uloge ostvarila je u projektima inozemne proizvodnje. Njezin avanturistički duh, znatiželja i sklonost novim iskustvima jednostavno su je odvukli u tom pravcu.

'Javila sam se jednoj velikog njemačkoj agenciji, poslala im CV, fotografije i glumačke materijale, nakon čega sam ubrzo pozvana na sastanak s agentom iz Berlina i potpisivanje ugovora', prisjeća se svojih početaka.

U samo nekoliko mjeseci dobila je priliku zaigrati u dugometražnom belgijskom filmu 'De Figurant', nakon čega su uslijedili angažmani u Francuskoj, Danskoj, Austriji, Slovačkoj, Njemačkoj, BiH i Nizozemskoj.

Svakoj dobivenoj ulozi prethodile su uspješno odrađene višednevne audicije i zahtjevni kastinzi.

'Filmske produkcije kandidate uglavnom odabiru posredstvom agencija koje im šalju materijale, a potom one najzanimljivije pozivaju na kasting koji je zapravo već neka vrsta užeg kruga. Nakon toga slijedi i po nekoliko dodatnih krugova i probnih snimanja', pojašnjava nam ukratko.

Zamalo u Bondu

Od uloga za kojima žali što ih nije dobila, navodi onu u seriji 'Slom', s Hughom Grantom i Nicole Kidman, te ulogu Bondove djevojke za koju je prošla drugi krug, ali joj je ipak izmakla. Usput primjećuje kako u Hrvatskoj manjka kastinga koji bi omogućili i manje poznatim glumcima priliku za dokazivanje.

'Malo je kastinga s obzirom na broj glumaca koje imamo. Kada bi ih bilo više, i za televiziju, i za film i za kazalište, to bi sigurno obogatilo scenu novim licima', konstatira.

Nakon što se dokazala u inozemstvu Klaru su počeli prepoznavati i angažirati u sve većem broju projekata i domaći redatelji, pa je tako zadnjih godina ostvarila uloge u filmovima 'Do kraja smrti' (2018.) Anđela Jurkasa, 'Glas' (2019.) Ognjena Sviličića, 'Murina' (2021.) Antonete Alamat Kusijanović. Trenutno snima film 'Sedmo nebo' Jasne Nanut, a domaća publika gleda je u RTL-ovoj seriji 'Blago nama' Gorana Rukavine. Za svakog od spomenutih redatelja i redateljica ima samo riječi hvale.

Domaći mediji nedavno su se raspisali o austrijskoj seriji 'Afera Ibiza' ('The Ibiza Affair') koja tematizira još uvijek nerasvijetljeni politički skandal zbog kojeg je 2019. čak srušena austrijska vlada. U seriji Klara tumači glavni ženski lik, djevojku Jelenu, ključnu u otkrivanju afere. Za ovu je ulogu primila ne samo cijelo mnoštvo pohvala, nego i novih poslovnih ponuda.

Zahvaljujući svom atraktivnom, pomalo egzotičnom izgledu i snažnoj osobnosti, nerijetko je zapadaju uloge bazirane upravo na odvažnim i neovisnim karakterima koji pokreću radnju.

' Sviđaju mi se filmovi s jakim ženskim protagonistima jer pozitivno doprinose percepciji žena odnosno njihovoj ulozi u društvu', ističe.

Usput nam otkriva i jedan detalj svojedobnih priprema za ulogu Jelene.

'O njoj se ne zna mnogo, no vjeruje se da je radila u noćnim klubovima kao plesačica. Morala sam stoga naučiti plesati na šipci kod Ive Štrkljevića iz Splita, koji je jedan od rijetkih muškaraca koji se time bavi', prisjeća se Klara, kojoj ta nova aktivnost nije osobito teško pala s obzirom na povijest bavljenja suvremenim plesom i jazz danceom.

Bez jezične barijere

Dodatni izazov spomenutog glumačkog angažmana predstavljao je i jezik, budući da se u seriji govori kombinacijom engleskog i njemačkog. Kaže ipak kako joj, uz dobru pripremu, ne predstavlja osobit problem glumiti na stranom jeziku.

'Njemački sam, kao dodatni jezik, učila četiri godine još u osnovnoj školi, talijanski šest, a engleski deset, i njime se služim kao materinjim. Uz to poznajem osnove španjolskog i francuskog, na kojemu sam jednom čak i glumila. A znam i nešto malo kineskog', kaže nam, dodajući kako bi se bez ikakvih problema usudila zaigrati i na jeziku kojeg zna tek površno.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Od projekata koji su joj uz 'Aferu Ibiza' ostali u najljepšem sjećanju, izdvaja slovački film 'Little Kingdom' gdje glumi ulogu dvostruke agentice, a s posebnim ponosom spominje nizozemski 'An Impossibly Small Object', za kojega, uz glumu, potpisuje scenografiju i kostimografiju.

'Bio je to zahtjevan posao, no smatram da sam ga obavila dobro - stilski, produkcijski i unutar budžeta. Kroz to sam iskustvo uvidjela koliko je mnogo vremena, truda i ljubavi potrebno da se film uopće snimi', otkriva nam Klara.

Posljednjih je mjeseci zabavljena snimanjima RTL-ove serije 'Blago nama', u kojoj igra osebujnu i odlučnu Dalmatinku Ivanku.

'Atmosfera na snimanju doista je fantastična, posebice zahvaljujući Enisu Bešlagiću i Zlatanu Zuhriću Zuhri, ali i ostatku ekipe koju čine Miran Kurspahić, Tara Rosandić, Hristina Popović, Filip Križan, Žarko Radić... Dobro se zabavljamo, pa nerijetko proguramo neke svoje ideje među replike', prepričava nam atmosferu.

Privlači je i kazalište na čijim se daskama imala priliku okušati tijekom studiranja.

'Divno mi je u to vrijeme bilo surađivati s Marom Sesardić, Majom Marjančić te redateljima Aidom Bukvić i Krešimirom Dolenčićem. U kazalištu je drukčiji proces rada, ali drukčiji je i protok vremena. Na neki način imaš veću kontrolu u svojoj izvedbi, nisi prepušten montaži kao na filmu. Kazalište svakako imam u budućim planovima', tvrdi.

Na pitanje što smatra ključnim u svojoj zavidnoj međunarodnoj karijeri decidirana je:

'Red, rad i disciplina za početak. Iznimno važno je i stalno učenje o zanatu te pametno poslovno vođenje. Idealno bi bilo imati agenta, osobu koja će svojim znanjem stajati iza vas, prezentirati vas na najbolji mogući način.'

Svestrana je umjetnička duša koju je od malena, osim glume, privlačilo još i crtanje, plesanje i pjevanje, što zahvaljuje umjetničkoj crti kod više članova obitelji.

Ne robuje modi

U studentskim danima osvijestila je interes za estetiku i dizajn, pa je paralelno uz glumu upisala i zagrebački Tekstilno-tehnološki fakultet.

'Završila sam preddiplomski studij modnog dizajna, a diplomski teoriju i kulturu mode. Slušala sam i scenografiju, i to dio predmeta na Likovnoj akademiji, a dio na dizajnu pri Arhitektonskom fakultetu. Uz to, išla sam i na predavanja iz fotografije', nabraja.

No, priznaje da ne prati modne trendove niti se opterećuje njima.

'Oblačim ono što mi se svidi.'

Putovanja su dio njezine svakodnevice. To joj, veli, odgovara jer ionako ne voli predugo boraviti na jednom mjestu. Splićanka je s adresom u Zagrebu, kojeg danas smatra svojim drugim domom, ali u pauzama snimanja redovito posjećuje Split kojeg voli zbog opuštenosti. Od gradova koji su je posebno dojmili izdvaja Beč.

'Sredinom prošle godine boravila sam tamo punih mjesec dana. Posjetila sam Mumok, muzej moderne umjetnosti gdje me oduševila izložba Andyja Warhola, obišla Albertinu, oduševio me i bečki Prirodoslovni muzej. U parkovima sam znala provoditi sate i sate u pauzama od snimanja. Fascinirao me taj posebni bečki šarm, raskošna arhitektura, sva ta povijesna zdanja, muzeji i galerije', evocira Klara svoje uspomene.

'Najneobičnija iskustva pamtim s Tajvana, gdje sam tijekom tromjesečnog boravka jako dobro upoznala njihovu kulturu koja je svojevrsni miks kineske, japanske, ali pomalo i one američke', kaže.

Slobodno vrijeme obožava provoditi u prirodi, a veliki užitak predstavlja joj jahanje kojemu se nada u budućnosti posvetiti više vremena.

'Inspiriraju me i opuštaju dobri filmovi, čitanje nekog trilera, glazba, životinje... Ali i dobri ljudi. Uvijek se, koliko god je to moguće, nastojim usmjeriti na onaj trenutak u kojem sad živim i na one stvari na koje mogu izravno utjecati', zaključuje Klara.