DRESS CODE I NJEGOVA OGRANIČENJA

Odijevanje od političara stvara modne ikone i modna rugla

10.03.2022 u 08:01

Bionic
Reading

Ravnopravnost muškaraca i žena uvijek je diskutabilna pa tako i kada je u pitanju moda. Žene se češće secira od glave do pete i analiziraju njihove modne kombinacije. Primjerice, saborske zastupnice vrlo se često komentira i posljedično doživljava kroz prizmu odjeće koju nose dok se modne odabire saborskih zastupnika vrlo rijetko dovodi u pitanje

Odjećom komuniciramo. Ona je jedan od načina na koje se pojedinac izražava, njome šaljemo poruke ljudima oko sebe. Privatno si možemo dozvoliti više slobode i igrati se modom, ali kada je riječ o poslovnom odijevanju, postoje neka pravila koja možda nisu strogo određena, ali nam mogu pomoći u ostavljanju dobrog dojma. Poslovnom odjećom ne ostavljamo dojam samo o sebi, već i o mjestu na kojem radimo.

Dok Sabina Glasovac slovi kao 'modna kraljica saborskih klupa', na udaru kritika često je bila bivša ministrica Gabrijela Žalac, a najzapamćenije izdanje njezina je cvjetna mini haljina. Puno pozornosti pridavalo se i modnim odabirima MOST-ovke Ivane Ninčević Lesandrić.

Sve do 50-ih godina prošlog stoljeća, ženska poslovna odjeća bila je strogo određena. Nosila su se odijela odnosno sako, hlače ili suknja i košulja. Pomak je napravila Coco Chanele koja je i u poslovne kombinacije unijela dašak individualnosti koja se, između ostalog, temeljila na nakitu.

Dok je sve bilo tako strogo određeno, nije bilo niti prostora za pogreške. S godinama je poslovni dress code prestao biti tako strogo određen pa su žene počele nositi ono što im se sviđa ili je praktično, a modni (ne)znalci i kritičari dobili su 'soka'.

Muškarci, s druge strane, rijetko izlaze iz sigurne zone pa tako oduvijek za poslovne kombinacije biraju sako, hlače, košulju, kravatu i cipele. Neki se znaju odmaknuti od te klasične kombinacije pa odaberu traperice u kombinaciji s košuljom i sakoom, ili cipele umjesto tenisica. Upravo su mladići u tenisicama i kratkim hlačama promijenili dress code poslovnog svijeta kada su tako odjeveni dolazili na sastanke u banke – središta konzervativnog odijevanja. Nakon toga, Prada, ali i ostale dizajnerske tvrtke počele su proizvoditi tenisice i skupu casual poslovnu odjeću.

Sve dok se odmak od klasike ne učini  na nekom važnom događaju, kao u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, muškarci i njihove modne kombinacije prolaze nezapaženo. Iznimka je eventualno Marin Miletić čiji se stil može okarakterizirati kao casual poslovni ili smart casual pa ipak ne prođe nezamijećeno.