KOD KANADE ZABILJEŽENA JEDINSTVENA MORSKA POJAVA

Nije mornarski mit: Rekordni 'val skitnica' od skoro 18 metara potopio bi većinu brodova

16.03.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Sjećate li se filma 'Oluja svih oluja'? Ribarica 'Andrea Gail' tamo se suočila s nevremenom praćenim golemim valovima, onaj koji je dokrajčio brod i posadu teško je i zamisliv. No, znanstvenici su izmjerili još i veći, dosad najveći ikad zabilježen.

Riječ je o takozvanom 'valu skitnici', kojeg su zabilježile plutače tvrtke MarineLabs Data Systems postavljene na Pacifiku pred otokom Vancouver u Kanadi, blizu mjestašca Ucluelet. Prema proračunima temeljenim na podacima s plutače objavljenim u časopisu 'Scientific Report', ovaj mega val se od okolnog mora izdizao do visine od 17,6 metara.

Val skitnica (na engleskom 'rogue wave' što se može prevesti i kao 'val osamljenik') obično nosi i epitete poput čudovište, ubojica, ekstremni... Riječ je o neuobičajeno velikim, nepredvidim i iznenadnim valovima koje treba razlikovati od tsunamija, zbog drukčijeg uzroka. Nastaju obično kombinacijom vjetra i jakih struja koji vodenu masu spajaju u iznimno veliki val koji se izdigne od okolne vodene mase, s visinom koja najmanje dva puta nadmašuje okolnu površinu. Premda su u prošlosti bilježeni i veći valovi, ovaj je najekstremniji u odnosu na more koje bilo oko njega. Naime, proračuni iz okoline Vancouvera govore da je 'valno polje' iz kojeg se čudovište izdignulo bilo na visini od oko šest metara, dakle bio je skoro tri puta viši od valnog polja. Istraživači koji su se bavili ovom pojavom kažu da se takav div pojavi otprilike jednom u 1300 godina.

Veliki brodovi i razne građevine na otvorenom moru poput naftnih platformi obično su građeni da izdrže udar vala od 18 metara, što je sasvim blizu ovoga, no za svako manje plovilo susret s ovim valom bio bi koban. Premda je riječ o filmskom triku, situacija iz 'Oluje svih oluja', snimljenog po istinitom događaju, zorno pokazuje što se može dogoditi. Zbog toga bi se podaci prikupljeni kod Uclueleta mogli koristiti kod budućih prognoza pojave valova skitnica., razvijenih u suradnji kanadskih istraživača morskih pojava s institutom Nils-Bohr.

Prvi val skitnica službeno je zabilježen kod obale Norveške 1995., i zapravo je bio viši od kanadskog, dosegao je 25,6 metara, ali je valno polje bilo na visin od 12 metara, pa je razlika manja od ove kod Uclueleta. Zbog toga je najnoviji val najekstremniji ikad zabilježen. Plutača koja ga je zabilježila dio je cijele mreže sličnih, uz obale Sjeverne Amerike postavljeno ih je 26 a planira se da do kraja ove godine njihov broj bude povećan na sedamdeset. S obzirom na nepredvidivost, nalik onoj kod tornada, teško je reći hoće li u budućnosti upozorenja o stvaranju 'skitnica' dolaziti pravovremeno, no svakako vrijedi pokušati. Bitno je da su očito nađeni načini za mjerenje valova koji su od davnina ugrožavali pomorce, ali se često smatralo kako je u pitanju još jedan mornarski mit.