STIŽE NASTAVAK NAJGLEDANIJEG FILMA U POVIJESTI

Kinesko čudo prirode bilo je inspiracija za Pandoru, čarobni svijet iz Avatara

23.10.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Iako nije imao izgrađenu dugogodišnju franšizu temeljenu na knjigama kao 'Gospodar prstenova', niti stripovima kao Marvelovi filmovi o superjunacima, filmski spektakl 'Avatar' redatelja Jamesa Camerona uspio je stvoriti potpuno novi svijet, a od njega i globalni fenomen. S 2,85 milijardi dolara zarade još uvijek je najkomercijalniji film svih vremena.

Radnja prati ljude koji su nakon iscrpljivanja prirodnih resursa na Zemlji krenuli crpiti vrijednu rudu i uništavati ekosustav na Pandori, mjesecu jednog planeta nama najbližeg zvjezdanog sustava. Na putu im se nađu lokalna plava čovjekolika bića Na’vi koji žive u dubokom skladu s prirodom. U očajničkoj borbi za njihov opstanak pomaže im bivši marinac Jake Sully kao avatar ljudskog uma u hibridnom tijelu Na’vija.

Od avantura na Pandori prošlo je već 13 godina, no to ne znači da se u očekivanju nastavaka nije održavao interes publike. Tako je popularni Cirque du Soleil već sedam godina na svjetskoj turneji s raskošnom predstavom 'Toruk: Prvi let'. Zapanjujućom scenografijom i akrobacijama oduševili su prije nekoliko godina i publiku u Zagrebu, transportirajući ih u mitski svijet Pandore i to tisućama godina prije radnje iz filma.

'Pandora: Svijet avatara', pak, zadnjih pet godina nudi turistički izlet na Pandoru posjetiteljima Walt Disney World Resorta u Floridi. Na jednom cijelom tematskom području rekreirana je Pandora s interaktivnim svjetlećim biljkama, lebdećim planinama i dvije imerzivne atrakcije. Sve je to sasvim logično: Cameron je ipak najmoćniji redatelj današnjice i posljednjih 12 godina marljivo radi na čak četiri nastavka Avatara. Prvi — 'Avatar: Put vode' — napokon kreće u kina (tamo mu je i mjesto, a ne na nekoj streaming platformi) u prosincu ove godine.

Pri kreiranju 'Pandore: Svijeta avatara' Disneyevi dizajneri otišli su u Kinu za inspiraciju, baš kao što su to za potrebe filma učinili produkcijski dizajneri. Stoga ćemo se tamo nakratko preseliti i mi. Pitate se zašto?

Odgovor leži u fascinantnom remek-djelu prirode zvanom Zhangjiajie. Radi se o nacionalnom geoparku čije su vitke litice inspirirale za lebdeće planine Pandore. Zahvaljujući filmu, po globalnoj popularnosti pridružio se geoparku Tri prirodna mosta u kojem je snimljen veliki hit 'Transformers: Doba izumiranja'. Istina, pitanje je koliko je ta popularnost bila potrebna dotičnim geoparkovima.

S jedne strane, posjećenost je ionako već velika zahvaljujući mnogobrojnom stanovništvu Kine koje uslijed velikog problema sa zagađenjem rado posjećuje svoju prirodnu baštinu. Geopark Zhangjiajie godišnje posjeti i do pet milijuna ljudi, pridonoseći turizmu grada-prefekture Zhangjiajie koji zahvaljujući širem području s nacionalnim parkovima zna postići i nevjerojatnih 79 milijuna turista godišnje!

S druge strane, dotični filmovi su u Kini obarali rekorde gledanosti. 'Avatar' je tamo zaradio oko 250 milijuna dolara, dok je 'Transformers: Doba izumiranja' s 320 milijuna dolara postao najkomercijalniji film u povijesti Kine. Očigledno su hollywoodski filmski studiji dobro znali što rade, podilazeći ne samo američkim gledateljima s malo znanim prirodnim čudima Kine, već i brojnoj kineskoj kino publici. Iskreno, i mi smo saznali za Tri prirodna mosta i Zhangjiajie upravo zahvaljujući filmovima.

Kina ima ogromni potencijal koji se mjeri u milijardama dolara na kino blagajnama. Uz SAD je glavno, ako ne i veće, tržište za hitove koji bez problema ostvare nekoliko stotina milijuna dolara. Stoga Hollywood koristi sve u svojoj moći ne bi li progurao koji film — drži se striktnih pravila, prilagođava sadržaj, koristi kineske lokacije i glumce, te plasira kineske proizvode.

Nakon što smo saznali da lebdeće planine Pandore, odnosno njihova prizemljena verzija, zapravo postoje u Kini, jednostavno smo ih morali vidjeti uživo. Tako nam je Zhangjiajie postala primarna destinacija pri posjetu Kini...

Zhangjiajie jedan je od četiri nacionalna geoparka u širem zaštićenom području Wulingyuan Scenic Area, koje se proteže na 79.000 hektara središnjeistočnog područja Kine u provinciji Hunan.

Prije točno 40 godina službeno je proglašen prvim kineskim nacionalnim parkom. Odlikuje ga krški krajolik stvoren kombinacijom uzdizanja i nagrizanja topljivih stijena koje su stvorile pukotine s naglašenim odnosom uzvisina i udubina. Tako Zhangjiajie uz guste šume, potoke, slapove i doline, krase duboki kanjoni i vrtače, velike špilje i prirodni mostovi, te vitke 'avatarske' litice.

Odlučili smo se na dvodnevnu turu geoparkom s lokalnim privatnim vodičem i prijevozom. Već na samom ulazu dočekala nas je gužva od skoro tisuću ljudi. Zahvaljujući spretnosti našeg vodiča, uspjeli smo izbjeći gungulu te smo ubrzo, u savršenom miru, mogli razgledati i neke skrovite lokacije, uživati u izvanzemaljskoj atmosferi geoparka za što su zaslužne monumentalne litice od erodiranih stijena. Upravo te litice inspirirale su lebdeće planine Pandore.

I zaista oduzimaju dah. A ne radi se samo o njih desetak — ima ih preko 3000! Mnoge su više od 200 metara, dvostruko više od zvonika zagrebačke katedrale! Nisu to tipične litice od vapnenca, već od kvarcnog pješčenjaka. Nastale su erozijama petsto metara debelog sloja, uzdignutog dugogodišnjim taloženjem morskih naslaga. Voda, vjetar i gravitacija marljivo su ih klesali oko 400 milijuna godina.

Oblici su im inspirirali nazive poput Djevojka koja drži buket, Vrh pet prstiju i Očaravajuća terasa Avatar). Saznali smo da litice nisu samo za gledanje: lokalni mještani bez straha se penju po njima radi branja gljiva,a profesionalci ih pak koriste za skakanje padobranima ili hodanjem po žici.

Geopark je protkan nizom prigodnih vidikovaca, a na jednom je smješten restoran brze hrane McDonalds (!?). Njemu tamo uistinu nije mjesto, a odraz je invazije zapadnjačkog kapitala u Kinu. Najviši vidikovac nalazi se na 1080 metera nadmorske visine, a u čast lebdećih planina iz filma preimenovan je u Aleluja planine Avatara. U filmu su lebdeće planine prikazane nošene nebom magnetskim strujama poput ledenjaka na moru. Kada se pojavi izmaglica u podnožju litica, lako se da zamisliti da smo na Pandori, a ne na Zemlji - djeluju kao da plutaju. Saznajemo da nekad ima toliko magle da se ne vidi prst pred nosom.

Za one kojima ove litice djeluju poznato, osvježeno je pamćenje postavom panoa u kojem je foto- montažom spojen prizor lebdećih planina iz filma s pravim liticama iz geoparka. Miješanje zbilje i fantazije dodatno je upotpunjeno skulpturom Ikrana (zmajoliko biće koje Na’viji koriste za letenje po lebdećim planinama), koju posjetitelji rado zajašu radi fotografiranja.

Ponukani videima s YouTuba, morali smo isprobati i šetnju uz strme obronke planine Tianmen po staklenoj šetnici na 1400 metara visine. Iskustvo je bilo impresivno, a nekima vjerojatno i zastrašujuće unatoč predivnom pogledu i jedinstvenom ugođaju. Samo je nedostajalo da neki Na’vi proleti na Ikranu (jedna od atrakcija u Walt Disney Worldu simulira upravo takvu situaciju).

Ograde u geoparku su metalne ili betonske, ali prikladno dizajnirane u obliku drva kako ne bi narušile prirodni ambijent. Iako im je samo trebalo prići da se zgrabi koja atraktivna fotografija, to nije bilo toliko lako koliko u prvi mah izgleda - litice su jako strme, a ograde su uz sam rub, pa malo hvata strah od visine...

No zato nismo imali nikakav strah od visine dok smo se do vrha Zhangjiajiea četrdesetak minuta uspinjali žičarom. Prekrasan pogled na impresivne litice pružao nam se u svim smjerovima, budući da žičara ima proziran pod!

Od samog središta grada Zhangjiajie do vrha planine Tianmen u geoparku, put je dugačak 7,5 km, što je čini najdužom žičarom na svijetu. Ali, rekordima tu nije kraj, s obzirom na to da se ovdje nalazi i dizalo Bailong (Stotinu zmajeva) koje drži Guinnessov svjetski rekord za najviši i najbrži lift na otvorenom. Kapacitet mu je 50 ljudi, a put od 326 metara prođe za 92 sekunde, putujući brzinom od 5 metara u sekundi.

  • +2
Zhangjiajie Izvor: Jet Set / Autor: Tihoni Brčić/Jet Set

Dosta nam je bilo prozirnih podova, pa smo preskočili šetnju staklenim mostom koji povezuje Zhangjiajie Grand Canyon. Kada je otvoren prije šest godina držao je rekord za najviši i najduži pješački stakleni most na svijetu, a do danas još uvijek drži rekord za najvišu bungee jumping platformu na svijetu. Na visini je od 300 metara, 430 metara je dugačak i šest metara širok.

Nosivost mu je 800 posjetitelja, što je bilo adekvatno za predviđenih 8000 posjetitelja dnevno, no usljed neočekivane navale turista prvih tjedana (80.000 dnevno!) morao je privremeno biti zatvoren.

Zhangjiajie skriva i neke od najvećih prirodnih mostova na svijetu. To su zapravo planine s rupom koju izdube vremenski uvjeti i erozija. Jedan od njih je Tianxia di yi qiao (Prvi most pod suncem) koji je samo dva metra širok, no pet metara debeo i oko 400 metara visok. Onaj u planini Tianmen (Nebeski prolaz), nalazi se na 1600 metara nadmorske visine i drži rekord za prirodni most na najvišoj lokaciji. Zahvaljujući velikom otvoru, kroz njega u posebnim prilikama prolijeću akrobatski avioni!

Tianmenom je dvodnevna tura geoparkom privedena kraju. Preostalo je samo sići po 999 stepenica, te autobusom proći 99 vrlo oštrih zavoja. Broj  devet ne javlja se ovdje slučajno — u kineskoj kulturi povezuje sa sa srećom i dugovječnošću. U filmu beskrupulozna korporacija sruši Na’vijevo drvo-dom radi eksploatacije ruda. Da fikcija ne bi prešla u zbilju, potrudio UNESCO koji je prije tri desetljeća upisao Wulingyuan Scenic Area na popis svjetske prirodne baštine kao globalni geopark s jedinstvenom geološkom baštinom od međunarodnog značaja.

Ovo je ujedno jedno od rijetkih mjesta u Kini koje još ima uglavnom čisti zrak. A može se nabasati i na divlje majmune koji ovdje obitavaju uz niz drugih ugroženih vrsta...

Mističnu atmosferu Zhangjiajiea teško je prenijeti riječima ili slikama, jer pruža jedan od najspektakularnijih pogleda koji čovjek u životu može doživjeti. Toplo ga preporučamo na samom vrhu liste mjesta koja u životu treba posjetiti. Dok još postoji. Naime, erozija je kontinuirani proces i jednog dana ove litice bit će izgrižene, te naposlijetku urušene.

Nadamo se da će vas barem jedan od četiri nastavka 'Avatara', koji će se izredati u kinima sljedećih šest godina, ponukati da posjetite ovu 'pravu' Pandoru.