ZRAKOPLOVSTVO

Maverickov Darkstar postaje stvarnost. Manje-više

28.09.2022 u 16:09

Bionic
Reading

Ispostavilo se da prekrasni Porsche 911 S iz 1973. nije bio jedino mehaničko remek-djelo u filmskome hitu 'Top Gun: Maverick', koji širom svijeta, pa i u nas, ruši sve rekorde. Naime, tu je i Darkstar, stealth letjelica kojom Pete 'Maverick' Mitchell (Tom Cruise) pilotira na početku filma, dok obavlja dužnosti za američku mornaricu.

Izgrađena u partnerstvu s Lockheed Martinom, letjelica kao da je izašla izravno iz snova zaljubljenika u zrakoplovstvo. Ne čudi? Pa ipak, ono što čudi jest činjenica da bi to zračno čudo moglo postati i stvarnost.

Prototip u punoj veličini, prikazan u filmu, temeljio se na SR-71 Blackbird koji je Lockheed osmislio još šezdesetih godina 20. stoljeća. Ovaj izviđački mlažnjak dugog dometa na velikim visinama mogao je putovati brzinom tri puta većom od brzine zvuka. Koristile su ga i Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država (USAF) i NASA za tajne misije prije nego što je na kraju povučen iz uporabe u kasnim devedesetima.

Lockheed je naposljetku 2013. najavio futurističkog nasljednika Blackbirda SR-71 – Blackbird SR-72, kolokvijalno nazvanog 'Sin Blackbirda'. Radilo se o hipersoničnom konceptu bespilotne letjelice dizajnirane za obavještavanje, nadzor i izviđanje. Futuristički mlažnjak također je bio izvor inspiracije za krilato oružje u nastavku Top Guna.

Produkcijska ekipa filma radila je zajedno s ekipom Lockheeda na stvaranju savršenog aviona za velika platna. Prepun uglađenih linija, Darkstar ima prijeteću siluetu baš poput dva spomenuta Lockheedova modela. Također ima realističan kokpit sa svim pravim kontrolama koje gledatelju daju iluziju da ova stvar stvarno može letjeti. U najavnom dokumentarcu, dizajner produkcije filma Jeremy Hindle rekao je kako ih je Lokheedova dizajnerska ekipa naučila kako postići da avion izgleda 'opasno, zlokobno i ludo brzo'.

Iako je SR-72 još uvijek u razvoju, Lockheed je još ranije izjavio da bi prototip SR-72 mogao letjeti već 2025. i ući u aktivnu službu nakon 2030. Letjelica će biti opremljena hipersoničnim propulzijskim sustavom koji ima sposobnost dizanja mlažnjaka iz mirovanja do 6 Macha (u filmu, Tom Cruise postiže fikcijskih 10 Macha). To čini Son of Blackbird otprilike dvostruko bržim od njegova 'oca'. Također će biti sposoban ispaljivati hipersonične projektile. Ne sumnjamo da će kao takav dobro poslužiti Mavericku u sljedećem nastavku Top Guna.