POSLASTICA ZA ULTRA TRAIL TRKAČE

Kreće jurnjava po planinama od Alpi do Jadrana

26.02.2022 u 08:06

Bionic
Reading

Nije nikakva tajna da su trail utrke u jakom naletu i u našim krajevima, i to već godinama. Srećom po ljubitelje toga zahtjevnog sporta, Hrvatska obiluje čudesnim terenima za trčanje po planinama, a po mnogim stručnim časopisima Via Dinarica i Via Adriatica među najljepšim su trail pravcima u Europi.

Među brojnim utrkama koje se održavaju u Hrvatskoj najekstremnije su one po Velebitu, pa 100 milja Istre, potom ultra kategorija Škrapinga i još neke. No, prije nekoliko godina pokrenut je Dalmacija Ultra Trail http://dalmacijaultratrail.com/ koji po zaleđu Omiša i na Biokovu testira krajnje granice izdržljivosti trkača. Sada se ide korak dalje, i nekoliko najzahtjevnijih utrka u Hrvatskoj i okolnim zemljama udružuju se u jedinstvenu ligu, Alpe Adria Trail Cup po planinama Slovenije, Italije, Austrije i kao šlag na kraju Hrvatske.

AATC je prvi međunarodni kup u trail trčanju u srednjoj i istočnoj Europi, za kojeg organizatori kažu da će ponuditi 'jedinstveno iskustvo, pokazati entuzijazam, profesionalizam, natjecanje elitnih sportaša i strast koju lokalne zajednice pokazuju prema svakom pojedinačnom takmičenju'.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpe Adria Trail Cup

Alpe Adria Trail Cup tako će povezati najbolje trail utrke u alpsko-jadranskoj regiji, s utrkama čija duljina - ovisno o kategoriji - varira od deset do 170 kilometara. Izmjenjivat će se planinski krajolici i Mediteran, a organizatori računaju da će okupiti najbolje od najboljih, ali i rekreativce koji se žele okušati na tako zahtjevnim terenima. Predviđene su i nagrade, a oni koji ih žele osvojiti imat će to prilike napraviti u kategorijama TRAIL i ULTRA. Kategorija ULTRA - XL imat će staze od 120 do 170 kilometara, ULTRA - L od 80 do 120 kilometara. TRAIL utrke bit će priređene s duljinama 40-80 kilometara (M), od 25 do 30 kilometara (S) i 10-15 kilometara (XS).

Ukupni fond nagrada je 6000 eura, i one će se podjednako dijeliti muškim i ženskim trkačima i trkačicama. Pobjednici nakon svih osam utrka dobijaju po 1000 eura, a nagrade će dijeliti prvo troje natjecatelja u muškoj i ženskoj konkureniciji. Svi koji budu završili bar tri utrke kupa dobit će još i sponzorske nagrade, te medalje.  Ako želite sudjelovati, a ne možete izdržati preduge utrke, bit će priređeno i nekoliko challenga s usponima, nizbrdicama i sprinterskim segmentima na svim utrkama.