RESTORANI: LOCANDA BLU - ROVINJ

Kreativnost unuka oslonjena na nonovo gastro umijeće

04.07.2022 u 08:27

Bionic
Reading

Odavno je Rovinj prepoznat kao gradić koji zaslužuje barem nekoliko dana lutanja njegovim ulicama, otkrivajući ga iznova i iznova. Rovinj svakog amatera pretvara u vrhunskog fotografa jer i samo usputna snimka, recimo noćne vizure gradske jezgre, ne može izgledati prosječno. Grad je to prepun romantike, prepun boja i skladnih kompozicija. Kulisa nekog umjetničkog djela

Simpatičan brend za budućnost i toplo sjećanje na prošlost smjestili su se u pet i pol metara drvene duše tradicionalnog plovila zvanog – batana. Ribarska brodica dobila je svoj muzej koji je prepoznat kao jedan od najinventivnijih europskih muzeja. Batanu desetljećima grade lokalni brodotesari i kalafati, svakodnevno koriste lokalni ribari i posjeduju mnoge rovinjske obitelji. Ona je glavni gradski simbol i na sreću dio rovinjske svakodnevice.

Eko muzej 'Kuća o batani', odnedavno ima i svoju knjigu recepata koji su se svakodnevnom primjenom prenosili s koljena na koljeno, kako za obiteljskim stolom tako i u atmosferi rovinjskih konoba. Uglavnom se spravljaju jela od jednostavnih sastojaka, koje su ribari ulovili na svojim batanama - ribe, rakovi, lignje, sipe, morski ježinci, dagnje i mnogi drugi plodovi mora minimalno su opterećeni prilozima i dodacima osim onih najosnovnijih kao što su sol, papar, maslinovo ulje i peršin. Knjižica je već dobila i svoje pojačanje kroz koncept pripreme rovinjskih recepata 'Kako je dela nono' i 'Kako dela unuk'.

Locanda Blu Izvor: Jet Set / Autor: ĐORĐE STOŠIĆ

Koliko je važno da se mladi uključe u procese očuvanja gastronomske baštine, već odavno je prepoznato. Baš kao i činjenica da ih treba i sačuvati, ali i nekako nadograditi, prilagoditi modernim vremenima, osvježiti i učiniti atraktivnijima. Nono zna, a unuk ima viziju i energiju koja znanje i iskustvo pretvara u doživljaj iz neke druge dimenzije. Mudre nutricionističke spoznaje ključ su užitka u ukusnoj hrani koja je i lijepa i ukusna i zdrava. Starinski načini pripreme uvijek će biti oslonac i temelj za vještine mladih energija koje stvaraju bogatstvo kombinacija prepuštenih mašti i novostečenim saznanjima.

Poznati restoran 'Locanda Blu' smješten je nadomak Rovinju, no s veličanstvenim pogledom na njega. Restoran je to s dugogodišnjom tradicijom kojoj su mlade snage podarile jedan novi koncept vođen vizijom četvorice šarmantnih, mladih entuzijasta. Svi su oni prvi među jednakima – Lorenzo Bercan, Roko Nikolić, Marko Aćimović i Nikola Buli.

(CIJELI TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU JET SET MAGAZINA, UPRAVO U PRODAJI)