TEHNOLOŠKI JUBILEJI

iPhone, pametni telefon koji je promijenio svijet

09.01.2022 u 12:52

Bionic
Reading

U siječnju 2007. godine Slovenija je uvela euro a Rumunjska i Bugarska ušle su u Europsku uniju. U isto vrijeme, na današnji dan, 9. siječnja, tadašnji predsjednik uprave Applea Steve Jobs najavio je na konferenciji Macworld dolazak prvog modela iPhonea, čime je svijet ušao u eru pametnih telefona.

Danas, samo petnaest godina kasnije, u svim dijelovima svijeta - od bijednih brazilskih favela i indijskih slamova bez tekuće vode, pa do turboluksuznih šoping centara sa skijalištima u Dubaiju i elegantnih monegaških kockarnica – postaje sve teže izbjeći ljude koji netremice gledaju u ekrane svojih mobitela: pretražujući internet, gledajući neki film ili dopisujući se s ljubavnikom. Gotovo da je i nemoguće zamisliti suvremeni svijet bez tih plosnatih elektroničkih spravica s ekranima na dodir preko kojih naručujemo hranu i taksi, rezerviramo hotele i avionske karte, kupujemo perilice rublja i tražimo seksualne partnere. A ponekad i vodimo telefonske razgovore.

Naravno, pametni telefon ne mora nužno biti iPhone, ali upravo je Appleov uređaj uveo svijet u novu eru. Predstavljajući tu svoju novu igračku prije petnaest godina, 9. siječnja 2007., u konferencijskom centru Moscone u San Franciscu, Steve Jobs još je jednom pokazao svoj golemi talent za promociju. Proizvod koji još uvijek nije postojao odjednom se našao na prvom mjestu popisa najpoželjnijih stvari na svijetu.

Kad je napokon šest mjeseci kasnije originalni iPhone došao u američke trgovine u dvije verzije – model s 4 GB po cijeni od 499 dolara i model s 8 GB po cijeni od 599 dolara – konzumeristička groznica doživjela je vrhunac. Diljem Sjedinjenih Država, od rane zore ispred trgovina s elektroničkom opremom formirali su se dugački redovi. Reakcije sretnika koji su se uspjeli domoći svog primjerka bile su euforične, baš kao i pisanje medija koji su novi pametni telefon proglasili „osmim svjetskim čudom“. Nakon uspješne premijere u SAD-u, iPhone se u studenome 2007. našao na tržištu Velike Britanije, Francuske i Njemačke, a do kraja 2009. kultni telefon mogao se kupiti u svim važnijim svjetskim zemljama. I svuda je dočekivan s istom euforijom. Danas se čini da ništa od toga nije bilo pretjerano: u međuvremenu je prodano više od dvije milijarde iPhonea, a nove verzije s mnogobrojnim poboljšanjima izazivale bi gotovo svake godine novu histeriju i redove u trgovinama.

Ako je iPhone i odigrao važnu ulogu u povezivanju čovječanstva, još je više pridonio bankovnim računima dioničara Applea, koji je trenutno s tržišnom kapitalizacijom od oko 2800 milijardi dolara najvrednija kompanija na svijetu. Tome je, dakako, pridonio i najnoviji model iPhone 13 koji je predstavljen prije nekoliko mjeseci. Premda Appleov telefon odavno nije jedini pametni mobilni telefon – dapače, brojni su ga drugi proizvođači dostigli a vjerojatno i premašili po performansama i kvaliteti izrade - iPhone ostaje ikonički tehnološki proizvod bez kojega ne možemo zamisliti današnji svijet. Možda nam se čini da je on oduvijek tu, ali pojavio se prije samo petnaest godina, nakon što je Slovenija uvela euro, a Rumunjska i Bugarska ušle u Europsku uniju.