KORAK BLIŽE ZVJEZDANIM STAZAMA

Hologramski liječnici pregledali astronaute

01.05.2022 u 07:57

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa odnijela je više od šest milijuna ljudskih života i napravila goleme gospodarske i društvene štete diljem planeta. Ipak, ako postoji išta dobro što je pandemija donijela, onda je to svakako ubrzani razvoj telemedicine. Ideja nije nova, ali zahvaljujući COVID-19 budućnost je uranila barem nekoliko godina.

Dokazuje to i i hologramski medicinski tim koji je posjetio Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). NASA-in glavni liječnik Josef Schmid i njegovi suradnici krajem prošle godine 'holoportirani' su na svemirsku stanicu, gdje su uživo održali medicinske konzultacije s astronautom Europske svemirske agencije (ESA) Thomasom Pesquetom. Dakako, Pesquet je razgovarao samo s virtualnim 3D slikama liječnika, ali iskustvo je bilo stvarno.

Holoportacija je tehnologija snimanja koja omogućuje rekonstrukciju, komprimiranje i prijenos visokokvalitetnih 3D modela ljudi u stvarnom vremenu bilo gdje na Zemlji, a i u bližem svemiru. Kako je objavila NASA, prvi povijesni susret astronauta s hologramima liječnika u svemiru ostvaren je uz pomoć kamere Microsoft Hololens Kinect i osobnog računala s prilagođenim softverom tvrtke AEXA Aerospace.

Schmid je rekao da je riječ o potpuno novom načinu ljudske komunikacije na velikim udaljenostima.

'Štoviše, sada naš ljudski entitet može otputovati s planeta. Naše fizičko tijelo nije tamo, ali naš ljudski entitet apsolutno jest, bez obzira na to što svemirska postaja leti u orbiti na visini od 420 kilometara iznad Zemlje brzinom od 27.000 kilometara na sat', rekao je Schmid. NASA se nada da bi nova hologramska tehnologija mogla imati širu primjenu u budućim svemirskim misijama.

Prvi sljedeći korak je dvosmjerno holoportiranje, u kojemu se istodobno prikazuju hologrami na obje strane komunikacije, a nakon toga predviđeno je kombiniranje holoportacije s proširenom stvarnošću. Holoportacija i slične tehnologije mogli bi imati velike implikacije i na budućnost međuplanetarnih putovanja, no tada će najveći izazov biti kašnjenje u komunikaciji zbog velikih udaljenosti. Primjerice, signal sa svemirskog broda u blizini Marsa putovao bi do Zemlje između tri i 22 minute, ovisno o međusobnom položaju tih nebeskih tijela u određenom trenutku.

Ipak, i na našem planetu moguće su brojne primjene holoportacije, bez obzira je li riječ o ekstremnim slučajevima poput komunikacije s izoliranim selima u prašumi, znanstvenim bazama na Antarktici i naftnim platformama, ili o običnom čestitanju blagdana najmilijima koji žive na drugom kraju svijeta. U svakom slučaju, tehnologija Zvjezdanih staza ne čini se više tako dalekom.