GIBSON GENERATION COLLECTION

Gitara koju čuju i gitaristi

02.03.2022 u 08:51

Bionic
Reading

Kada je riječ o glazbenim instrumentima, malo je dizajnerskih rješenja koja su jednostavnija, a opet tako vječna, od akustične gitare. Samo sa šupljim drvenim tijelom i drvenim vratom te nekoliko odabranih komada metala i plastike, instrument je stoljećima poticao na stvaranje glazbe, a do danas je ostao temelj rocka, popa, folka, bluesa i bezbroj drugih stilova

Američki Gibson, legendarni 128 godina star proizvođač instrumenata, izradio je neke od najpoznatijih akustičnih gitara u povijesti. Danas Gibson nastavlja graditi popularne i trajne modele kao što su J-45, J-200 i Hummingbird, dok istodobno gura naprijed i u novi, maštoviti teritorij tog instrumenta, dokazujući da u pravim rukama čak i najtradicionalniji instrumenti mogu poslužiti kao sredstvo za inovacije na području zvuka i stila sviranja.

Najnovija linija tog legendarnog proizvođača - Gibson Generation Collection primjer je Gibsonove uloge u službi dizajna gitara za moderno doba. Četiri akustične gitare Generation Collectiona – G-00 malog tijela, G-45 s kosim 'ramenima', G-Writer s izrezima i G-200 veličine Jumbo, konstruirani su u sklopu inovativnog dizajna bočnih zvučnih otvora, tako da omogućuju usmjeravanje zvuka i prema sviraču. To znači da gitaristi prvi put čuju upravo ono što čuje njihova publika.

Ovaj zvučni otvor, koji je Gibson nazvao Player Port, razvijen je iz davno izgubljenog koncepta nastalog 1964., a nedavno otkrivenog u Gibsonovim arhivima, koji je ilustrirao gitaru s portom ugrađenim u bočnu stranu tijela.

Koncept je možda bio previše nekonvencionalan za 1964. pa model s portom nikada nije ušao u proizvodnju, a ubrzo je i izblijedio iz sjećanja. Barem do sada. Nove gitare Gibson Generation linije uključuju moderniziranu verziju originalnog koncepta, koji sviračima pruža sasvim novu razinu impresivnog zvučnog iskustva.

Osim što se zvuk projicira na slušatelja kroz tradicionalni zvučni otvor na vrhu gitare, Player Port usmjerava ga točno prema sviraču. Učinak se može usporediti s nošenjem monitora za uho i mikrofonom ispred gitare, toliko je drukčije iskustvo sviranja. Korist nije samo u izvedbi. Ako svirač sjedi u svojoj sobi i vježba, ili čak samo uči svirati gitaru, može čuti sve nijanse u svom sviranju, što će mu pomoći u boljem svladavanju vještine.

Dosljedno svom imenu, ove akustične gitare dizajnirane su za svirače nove generacije, što znači da su osim revolucionarnih značajki uključeni i drugi aspekti dizajna – tanja tijela, tanji profili vrata i ravniji radijus prednje strane vrata s pragovima, kako bi se osiguralo lakše sviranje. U kombinaciji s impresivnim zvukom, rezultat je gitara koju svirač želi dulje svirati, što potiče kreativnost i želju za daljnjim istraživanjem i usavršavanjem svojih vještina na instrumentu.

K tome, Generation gitare imaju i dodatnu prednost pristupačnijih cijena. Kao i sve Gibson gitare, sva četiri modela proizvedena su u SAD-u u radionici u Bozemanu (Montana) i izrađene su od vrhunskog punog drveta.