Buonissima 2022

Torino više nije samo industrijski grad, centar Piemonta pretvorio se u gastronomsku metropolu

09.11.2022 u 08:28

Bionic
Reading

Ako mislite da je Torino industrijski grad koji turistički treba ignorirati, grdno se varate. Naime, nakon Zimskih olimpijskih igara, održanih u tome gradu 2006. prijestolnica Pijemonta doživjela je nevjerojatnu preobrazbu. Danas je Torino zasigurno jedan od najugodnijih i najzanimljivijih talijanskih gradova za turistički posjet, posebno za ljubitelje gastronomije i kulture.

Potvrdilo je to nedavno i drugo izdanje gastronomsko-kulturne priredbe Buonissima, koja je privukla brojne stanovnike grada te domaće i inozemne novinare, s namjerom da se grad svojim žiteljima i svijetu predstavi kao živo i važno gastronomsko središte, u kojem kulturne priredbe skladno nadopunjuju hedonističke doživljajne mogućnosti. I potpuno je u tome uspjela, jer je odaziv bio velik, kako elitni, tako i popularni te je ime Torina sada suvereno zasjalo na novoj gastro-kulturnoj karti Europe.

Za sve to preduvjete je postavila stoljetna bogata kulturna povijest grada, a u posljednjih 15-ak godina udareni su dobri temelji suvremene turističke ponude. Baš kao i drugi posjećeniji talijanski gradovi, poput Rima, Firence ili Venecije, Torino očito zaslužuje vikend posjet, a rekli bismo i nekoliko dana više. Naime, sa svojim muzejima svjetske klase, kao što su Nacionalni muzej kinematografije i Nacionalni muzej automobila, kraljevskim rezidencijama, veličanstvenim trgovima i crkvama, u Torinu ćete pronaći sve što Italiju čini šarmantnom.

  • +5
Buonissima 2022-2 Izvor: Buonissima / Autor: Promo

Osim toga, razvila se i lijepa gradska restoranska piramida, čiji temelj čini obilje izvrsnih taverni i trattorija koje nude sjajna tradicionalna lokalna jela, bogatim srednjim dijelom lokala s kvalitetnom ponudom modernijega tipa (često slasnim inačicama lokalnih favorita) te vrhom u kojem se nalaze kreativni restorani uvršteni u Michelinov vodič, od čega ih je sedam sa zvjezdicom, a četiri s oznakom Bib Gourmand (odlična hrana po prihvatljivijim cijenama). Uostalom, episoda o Torinu i Piemontu jedna je od najzanimljivijih u nedavno završenoj sjajnoj dokumentarnoj seriji glumačke zvijezde Stanleya Tuccija 'Seraching for Italy'

Priredbu Buonissima osmislili su novinari Stefano Cavallito i Luca Iaccarino te Matteo Baronetto, chef jednog od najboljih gradskih restorana Del Cambio. Ovogodišnje, drugo izdanje priredbe, predvidjelo je bogat program – doživljajne večere koje okupljaju neke od najpoznatijih talijanskih i međunarodnih chefova, sve u svrhu vrhunske kuhinje, zabave i ljepote, te čitav niz događanja širom grada koja su ponudila novi pogled na grad i njegov potencijal kao zabavne destinacije, prije svega na polju gastronomije i kulture. Osim toga, manifestacija je potvrdila jednu od vodećih uloga Torina i okolice na nacionalnoj gastronomskoj sceni.

Pet dana događanja koja su miješala kulturu hrane i vina s glazbom, zabavom i umjetnošću, zajedno s trenucima razmišljanja i usporedbi, ispreplitala su se na nekim od najznačajnijih i najefektnijih mjesta u Torinu — Centrale Nuvola Lavazza, Ristorante del Cambio, kraljevska palača Reggia di Venaria, Mole Antonelliana - Nacionalni muzej kinematografije, Eataly Lingotto, Muzej suvremene umjetnosti Castello di Rivoli, piole (tipična mjesta gastronomske tradicije Pijemonta i Torina, gdje se poslužuju dobra hrana i vino po razumnim cijenama) i restorani te neke od najljepših kavana u gradu.

  • +7
Buonissima 2022-1 Izvor: Buonissima / Autor: Promo

U svemu, naravno, nije manjkalo niti velikih međunarodnih imena iz svijeta gastronomije, i to velikana poput Ferrana Adrije, Alaina Ducassea, Andonija Luisa Aduriza, Davidea Oldanija, Chicca Ceree, Chiare Pavan, Francesca Brutta…, koji su se u Torinu susreli s lokalnim chefovima i pijemontskim okusima, prije svega tartufima i barolom.

Kao dio priredbe, dodijeljena je i nagrada Bob Noto, posvećena velikom torinskom gurmanu i fotografu koji je preminuo 2017, poznatome po svome ekscentričnom ponašanju i odijevanju. Ove godine, žiri je odlučio predati je u ruke braći Massimilianu i Raffaeleu Alajmu, najpoznatijima po paradnome restoranu Le Calandre u Rubanu kod Padove (tri Michelinove zvjezdice).

Sve zajedno, pet dana Torino je bio mjesto za međunarodne gurmane, kao i same Torinese, koji će svoj grad ionako, s punim pravom, opisati kao 'più buono', više nego ikad. Buonissima 2022 pokazala je da je grad već dobrano ostvario svoje potencijale i neosporno postao jedno od najatraktivnijih kulturnih i gastronomskih odredišta Italije.