MEDICINSKA DOSTIGNUĆA

Fotoimunoterapija - peta metoda liječenja raka

  • Autor: D.V.
  • Zadnja izmjena 25.08.2022 18:41
  • Objavljeno 25.08.2022 u 18:41
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Trenutno postoje četiri glavne metode liječenja raka: kirurgija, kemoterapija, zračenje i imunoterapija. Uskoro bi im se mogla pridružiti i peta - fotoimunoterapija.

Međunarodni tim inženjera, fizičara, neurokirurga, biologa i imunologa iz Velike Britanije, Poljske i Švedske udružio je snage kako bi osmislio novi revolucionarni oblik liječenja koji uključuje svjetlosnu terapiju za ciljanje i ubijanje stanica raka.

Nova metoda prisiljava stanice raka da svijetle u mraku, pomažući kirurzima da uklone više tumora u usporedbi s postojećim tehnikama – a zatim ubija preostale stanice unutar nekoliko minuta nakon završetka operacije. Terapija kombinira poseban fluorescentni marker sa sintetičkim spojem koji ciljano djeluje na rak.

Prvo svjetsko ispitivanje na miševima s glioblastomom, jednim od najčešćih i najagresivnijih tipova raka mozga, pokazalo je da ta kombinacija dramatično poboljšava vidljivost stanica raka tijekom operacije, a kada se kasnije aktivira svjetlom bliskim infracrvenom, izaziva antitumorski učinak. Liječenje fotoimunoterapijom također aktivira imunološki odgovor koji bi - kako se nadaju znanstvenici - mogao pokrenuti imunološki sustav da cilja na stanice raka u budućnosti, što sugerira da bi ova terapija mogla spriječiti povratak glioblastoma nakon operacije.

'Naša studija pokazuje da novi tretman fotoimunoterapijom, koji koristi kombinaciju fluorescentnog markera, specijalnog sintetičkog proteina i infracrvenog svjetla, može identificirati i liječiti zaostale stanice glioblastoma kod miševa. U budućnosti se nadamo da će se ovaj pristup moći koristiti za liječenje ljudskog glioblastoma i potencijalno drugih vrsta raka', objavili su članovi tima koji je okupljen pod vodstvom Instituta za istraživanje raka (ICR) iz Londona.

Nakon više desetljeća napretka u liječenju, postojeće metode mogu uspješno liječiti brojne vrste raka, ali problem je kad se tumor nalazi u blizini vitalnih organa. Stoga bi fotoimunoterapija mogla biti osobito od pomoći kirurzima da lakše i učinkovitije uklanjaju posebno izazovne tumore, poput onih na osjetljivim dijelovima glave i vrata. Brojne nove terapije posljednjih desetljeća vratile su zdravlje osobama kojima je dijagnosticiran rak, ili su im barem olakšale i produljile život. Partnerstvo Imperial Collegea iz Londona, Šleskog medicinskog sveučilišta iz Katowica, te švedske biotehnološke tvrtke AffibodyAB, obećava da će se taj napredak nastaviti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!