FOLK ROCK NOBELOVAC VRAĆA SE PISANJU

Dylan otkriva 'Filozofiju moderne pjesme'

17.04.2022 u 07:33

Bionic
Reading

U ožujku je stigla velika novost – Bob Dylan se vraća! No, ne radi se o novome albumu niti o 'Never Ending Tour', na tim poljima stalno je prisutan. Trubadur i nobelovac sada se vraća novom knjigom, ovoga puta ne nastavkom njegovih periodičkih i nasumičnih memoara 'Chronicles', već nečim posve drukčijim.

Nova Dylanova knjiga zove se 'The Philosophy of Modern Song' i trebala bi izaći 8. studenoga ove godine u izdanju kuće Simon & Schuster. Za sada se zna da se novi naslov uglavnom fokusira na glazbu drugih glazbenika te broji više od 60 eseja koje je Dylan napisao o Stephenu Fosteru, Hanku Williamsu, Nini Simone, Elvisu Costellu i mnogim drugima.

Prema najavi izdavača, Dylan 'analizira ono što sam naziva zamkom lakih rima, razlaže kako dodavanje jednog sloga može unazaditi pjesmu, pa čak i objašnjava kako je bluegrass povezan s teškim metalom'. Osim eseja, knjiga sadržava i 150 fotografija, kao i 'niz riffova nalik na snove koji, kada se sagledaju zajedno, podsjećaju na epsku pjesmu', stoji u najavi.

Izdavač otkriva da su eseji napisani u Dylanovoj jedinstvenoj prozi. Istovremeno su tajanstveni i živahni, potresni i duboki, a često i vrlo duhoviti. I dok su na prvi pogled posvećeni isključivo glazbi, zapravo su meditacije i promišljanja o ljudskom stanju.

Dylan, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 2016, 'Filozofiju moderne pjesme' počeo je pisati 2010. To je njegova prva knjiga nakon bestselera 'Chronicles' iz 2004. Valja se prisjetiti da se prvi svezak tog izdanja nalazio dulje od 50 tjedana na popisu bestselera New York Timesa.

Izdavanjem svog izvanrednog albuma 'Rough and Rowdy Ways' 2020, Dylan je postao prvi umjetnik kojem je barem jedan od albuma dospio na Billboard Top 40 ljestvicu u svakome desetljeću od 1960-ih. Između ostaloga, 'Filozofija moderne pjesme' sadržava i mnogo toga što je Dylan naučio o svome zanatu tijekom svih tih godina, a kao i sve što Dylan radi, i knjiga je, najavljuje izdavač, značajno umjetničko postignuće.

- 'Filozofiju moderne pjesme' mogao je napisati samo Bob Dylan. Njegov glas je jedinstven, a njegov rad odaje njegovo duboko uvažavanje i razumijevanje pjesama, ljudi koji oživljavaju te pjesme i ono što te pjesme znače svima nama, kaže u najavi knjige Jonathan Karp, predsjednik i izvršni direktor izdavačke kuće Simon & Schuster.