IZBOR S HOT LISTE CONDÉ NAST TRAVELLERA

Dva pariška i jedan londonski dragulj s popisa najboljih novih restorana na svijetu

25.07.2022 u 07:57

Bionic
Reading

Magazin Condé Nast Traveler svake godine popisuje najbolje novitete u industriji putovanja. No, za 26. izdanje Hot Lista časopis je znatno povećao listu prijedloga. Naime, urednici svih sedam svjetskih izdanja sudjelovali su u izviđanju i odabiru, i složili popis 96 adresa, najviše hotela.

Tako širok popis je s obzirom na uvjete pandemije uvjerljivi dokaz otpornosti industrije. K tome, magazin je proširio svoj izbor i uključivanjem lista najboljih novih restorana, barova, kulturnih sadržaja, prijevoza i krstarenja koje trebaju znati ljubitelji putovanja, atrakcije kojima popularne destinacije stalno osvježavaju svoju privlačnost.

Za čitav, obimni popis konzultirajte Condé Nast Travelerov najpotpuniji Hot List do sada. Mi izdvajamo tri europska primjera iz kategorije najboljih novih restorana na svijetu.

Amagat (Pariz)

Amagat - Pariz Izvor: Amagat / Autor: Jeanne Perrotte

Već sam dolazak do ovog mjesta u pariškom 20. arondismanu dio je privlačnosti i definitivno doprinosi dojmu da ćete tu doživjeti cool stvari. Što se više približavate kraju dugačke ulice prekrivene kaldrmom, zidova ukrašenih muralima i bršljanom, glazba postaje sve glasnija. Ako pred restoranom postoji red, znate da ste došli na pravo mjesto. Ako ga nema, restoran je zatvoren.

Bez obzira dobijete li mjesto za mramornim šankom ili za stolom, očekujte da će vas ponijeti ritam glazbe dok pijuckate sangriju i grickate papričice padron na žaru ili uživate u klasičnim katalonskim jelima od kroketa od šunke do tortilje i patatas bravas s aiolijem. Budući da je lokal otvoren i nedjeljom, što je rijetkost u Parizu, često ćete vidjeti kuhare drugih restorana koji dolaze na jelo i druženje. Rezultat je zanosan, prijateljski, pa čak i obiteljski ugođaj u gužvi s ostalim gostima i osobljem. Ako i niste redoviti gost, tretirat će vas kao takvog, a i vi ćete iz Amagata izaći želeći to postati.

Sessions Arts Club (London)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Karizmatično kaotična i razigrana, ova nekadašnja blagovaonica sudaca s obližnjeg suda otvorena je u prekrasnoj zgradi iz 18. stoljeća u londonskoj četvrti Clerkenwell i odmah je postala favorit gradske restoranske scene. Prvo, radi se o izvrsnoj hrani, s inovativnim jelima poput lepinje s maslačkom i ribljom ikrom, ali također je riječ i o dojmljivom prostoru. Apstraktne slike Shaana Syeda nadopunjuju zelenu boju koja se ljušti i žbuku koja izviruje ispod nje. Gost ima osjećaj da se nalazi na zabavi na kojoj svi jako žele da se baš vi izvrsno zabavite, od duhovitog sommeliera do konobara koji će vas odvesti na obilazak bara na krovu, i to usred vašeg obroka. Možda to priušti svim gostima, ali koga je briga?

Mimosa (Pariz)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Malo je chefova ostavilo traga u suvremenoj francuskoj kuhinji poput Jean-Françoisa Piègea, koji je bio u središtu pozornosti kao glavni kuhar Hôtel de Crillona prije nego što je otvorio nekoliko vlastitih restorana. Njegov najnoviji, Mimosa, mediteranski je restoran sa 128 mjesta u pariškom Hôtel de la Marine na Place de la Concordeu, i možda je najzabavniji Piègeov projekt do sada. Dizajniran u nautičkome stilu, prostor je osmišljen tako da podsjeća na jug Francuske 60-ih. Znalci preporučuju obvezno naručiti Oeufs Mimoza (jelo nama poznato kao Vražja jaja). No, tu su ona prekrivena ploškama jastogova repa i kavijarom, dakle daleko od verzije na koju ste navikli.