BIZARNI PROJEKTI

Leteći hotel na nuklearni pogon koji nikad neće slijetati, a vjerojatno ni poletjeti

11.07.2022 u 08:40

Bionic
Reading

U vrijeme masovnog turizma, ali i zabrinutosti za klimatske promjene, svaka inovacija u transportu izaziva pažnju, makar ponekad bile potpuno fantastične i ne naročito utemeljene na stvarnosti. Lako je moguće da je novi dizajn letećeg cruisera nadmašio sve. I vrlo vjerojatno nikad neće biti realiziran.

Projekt dizajnera Tonya Holmstena i inženjera Hashema Al Ghailija, podrijetlom iz Jemena, kombinacija je golemog broda za krstarenja i jumbo jeta, koji bi trebao primiti više od pet tisuća gostiju. Nazvali su ga Sky Cruise, a razina luksuza bi trebala biti dosad neviđena.

Brod-avion napunjen je gomilom sadržaja, od tornja s vidikovcem za promatranje neba ili - ako bi letjeli na sjever - Polarne svjetlosti, do paluba na kojima bi bile trgovine, teretane, kino i kazališne dvorane, bazeni, restorani, barovi, dječja igrališta, sportski centri, konferencijske dvorane, poslovni sadržaji, pa čak i kapela za vjenčanja s prostorom za svadbe. Važan dio dizajna su i balkoni i vidikovci sa svake strane letjelice, s kojih bi gosti mogli uživati u pogledu kakvog ne mogu doživjeti nigdje drugdje. Tu je naravno i klinika, jer uz toliko putnika ne treba ništa preporučiti slučaju. Ukratko, Sky Cruise imao bi sve što imaju današnji veliki kruzeri, plus bi to sve imali leteći zrakom.

Sky Cruise Izvor: Profimedia / Autor: Hashem Al-Ghaili / Ferrari / Profimedia

U video simulaciji koju je objavio na svom YouTube kanalu, Al Ghaili objašnjava da bi letjelica imala nuklearni pogon, opremljena s 20 električnih motora koji bi omogućili ostanak u zraku više godina,  i to s nultom stopom ugljične emisije. Fuzijski reaktor bi mogao letjelicu učiniti potpuno autonomnom, i opskrbljivati je neograničenom količinom energije. Na taj način, sve regularne aktivnosti poput održavanja, opskrbe, pa čak i ukrcaja i iskrcaja putnika bile obavljane u pokretu. Naime, predviđeno je da bi obični avioni slijetali na vrh divovske letjelice. Kad se pogledaju simulacije, najsličnije ovome čudu bio bi svemirski resort u filmu 'Peti element', a po ambicioznosti super veliki transportni avion Howarda Hughesa, sjetit ćete ga se iz filma 'Avijatičar'.

Al Ghaili je predvidio i da Sky Cruise leti bez pilota, ili kako bi se već zvali ljudi koji bi držali upravljač, nego bi bio potpuno autonoman, pod nadzorom sustava umjetne inteligencije. Ni putnici koji se boje turbulencija ne bi se trebali bojati, jer će navigacijski sustav upravljan s UI moći predvidjeti vjetrove i druge pojave koje bi mogle poremetiti udobnost leta.

Naravno, zasad je sve u domeni imaginacije dizajnera, i nema govora o bilo kakvim rokovima dokad bi Sky Cruise trebao poletjeti. No, priča je izazvala dosta veliku pažnju u aeronautičkim krugovima, pa se na društvenim mrežama rasplamsala debata je li ovako nešto uopće moguće. Pljušte argumenti za i protiv, no za uvjerljivo najduhovitiji (a moguće i najtočniji) komentar proglašavamo sljedeći: 'Kad fizika i aerodinamika ne bi postojali, onda bi ova letjelica doista uspjela uzletjeti'. Nije ni čudo da je "Titanic" jedna od najspominjanijih riječi uz projekt.